Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žene u poljoprivredi
  • 28.12.2018. 17:00

EU: Potrebno povećati broj žena koje su nosioci gazdinstava

Samo 30% žena u Evropskoj uniji ima status vlasnica poljoprivrednih gazdinstava.

Foto: Bigstockphoto/Goodluz
  • 198
  • 9
  • 0

Na predlog nove Zajedničke poljoprivredne politike, zastupnici u Evropskom parlamentu podneli su u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj ukupno 7.000 amandmana. Mnogi od njih tiču se unapređenje statusa mladih i žena, održivog upravljanja šumama i biomasom, podsticajima za pčelarski sektor.

Naglašeno je da samo 30% žena ima status vlasnica poljoprivrednih gazdinstava i skrenula se pažnju na činjenicu da je participacija žena u povlačenju novca iz programa ruralnog razvoja niska, te da nijedna država članica nije do sada uspostavila tematski potprogram za žene u ruralnim prostorima, predviđen Evropskim poljoprivrednim fondom za ruralni razvoj, a kakav, na prierm, postoji za mlade poljoprivrednike.

Kao rešenje navodi se da je potrebno povećati broj žena nosilaca poljoprivrednih gazdinstava i omogućiti državama članicama da mogu u svojim strateškim planovima u okviru Zajedničke poljoprivredne politike utvrditi posebne uslove za finansijske instrumente koji se odnose na poboljšanje položaja žena u ruralnim područjima i njihovih poslovnih mogućnosti.

Dodaje se i da je za povećanje zaposlenosti žena nužno da države članice u Strateškim planovima promovišu razvoj politika kojima je cilj postizanje ravnoteže između porodičnog i poslovnog života, pri čemu značajnu ulogu igra razvoj usluga nege i izgradnja sa tim povezane infrastrukture.


Tagovi

Žene u poljoprivredi Evropski parlament ZPP Položaj žena Finansijski instrumenti


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.