Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Januš Vojčehovski
  • 30.04.2021. 07:30

EU poverenik za poljoprivredu tvitovima se zamerio farmerima? Koga on štiti?

Iz objava Januša Vojčehovskog na Twitter-u da se zaključiti kako je sklon malim i organskim proizvođačima. Poljoprivredna javnost smatra da on mora da štiti sve EU proizvođače.

Foto: Depositphotos/sframe
  • 79
  • 24
  • 0

Januš Vojčehovski poslednjih dana zamerio se delu EU poljoprivrednika jer je kroz svoje objave na Twitter društvenoj mreži pokazao kako je sklon malim i organskim proizvođačima.  

"Svako ima pravo da brani intenzivne/industrijske metode stočarstva, ali ne može se reći da se tako brane seoska područja i poljoprivrednike. Uzgoj velikih razmera ne obavljaju farmeri, niti se koriste takvim metodama", stoji u jednom od tvitova. Pisao je i kako metode velikih služe za uklanjanje farmera iz konkurencije, a industrijski je uzgoj definisao kao "uzgoj koji želi da proizvode sve više i jeftinije". 

"Juče je na farmi bilo 1.000 svinja, danas 5.000, sutra 10.000, dan nakon sto ... Farmeri vam nisu potrebni za to. Čak vam i smetaju", nije stao u svojim objavama. 

Poljoprivredna je javnost odmah reagirala, a Kristiane Lambert, predsednica udruženja poljoprivrednika EU COPA, za euractiv je izjavila kako se farmeri više ne osećaju zaštićeni od strane svoga poverenika. 

Nema poverenja u poverenika?

Ona ističe kako je raznolikost srž evropskog agrarnog sektora te da prema tome Vojčehovski mora predstavljati čitavu Evropu, a ne favorizirati samo jednu vrstu proizvodnje. 

Čini se kako Lambert nema ni poverenja u Vojčehovskog jer komentariše kako on još uvek nije obišao EU zemlje u svom trenutnom svojstvu pa se čak pita je li zaista razumeo celokupni opseg evropske poljoprivrede izvan svoje matične Poljske. 

Prisetila se kako je on, prvi put kada su se upoznali izgledao iznenađeno veličinom njene farme, za koju kaže da je prosečne veličine za Francusku.

I drugi su poljoprivrednici kritikovali njegove komentare nazvavši ih čak "uvredljivim" dok je Luka Brondeli, predsednik italijanskog udruženja "Confagricoltura Alessandria", rekao da je "tužan kada vidi da se "naš" poverenik ne razume mnogo u poljoprivredu".

Sve su komentarisali u FarmEurope organizaciji nazvavši ovaj slučaj zabrinjavajućim razvojem događaja u kom Evropska komisija želi da nametne farmerima koliko svinja treba da imaju, ko je ili nije poljoprivrednik, zavisno od veličine njegovog gazdinstva. Upravo je definicija jedna od prepreka u tekućim pregovorima o reformi ZPP-a. Njome želi da sprečiti pojedince i kompanije u ostvarivanju prava na podsticaje ako oni nisu "pravi" poljoprivrednici, odnosno ako se ne bave samo tim poslom ili tek neznatno.

S druge strane, poverenik je dobio i podršku od Tili Mec, zastupnice Zelenih. Ona je pozdravila to što je "zauzeo jasan stav protiv destruktivne industrijalizacije stočarstva i poljoprivrednika. Hitno je da se ovo stanovište odrazi na reformu ZPP-a", naglasila je. 

Takođe, i Martina Pluda, direktorka neprofitnog udruženja za dobrobit životinja u Italiji, pozdravila je komentare i istakla potrebu da se napravi pomak od fabričkog uzgoja, odnosno prelaz na sistem biljne ishrane. 


Tagovi

Januš Vojčehovski Tvitovi Poverenik za poljoprivredu Pravi poljoprivrednik ZPP Industrijalizacija stočarstva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao