Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambena bezbednost
  • 01.05.2023. 18:00

EU previše zavisi od uvoza: Mora postati samodovoljna u proizvodnji hrane

Potreban je strateški plan kako bi se obezbedila dostupnost hrane, uključujući korišćenje strateških zaliha. Deo ovog plana trebala bi biti Strategija EU za proteine i stočnu hranu.

Foto: Depositphoto/alfribeiro
  • 81
  • 6
  • 0

Komitet za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskog parlamenta smatra da je Evropskoj uniji potreban plan kako bi obezbedila dostupnost hrane.

U nacrtu rezolucije "Osiguranje prehrambene bezbednosti i dugoročne otpornosti poljoprivrede EU-a", koju je komitet usvojio s 39 glasova za, osam protiv i nula suzdržanih, poslanici naglašavaju da su pandemija COVID-19 i sukob u Ukrajini razotkrili strukturne probleme u evropskom poljoprivrednom sektoru. Pozvali su na jačanje prehrambene bezbednosti i autonomije EU.

Manja zavisnost od uvoza

Od Komisije se očekuje strateški plan kako bi se obezbedila dostupnost hrane, uključujući korišćenje strateških zaliha. Deo ovog plana trebala bi biti Strategija EU za proteine i stočnu hranu kako bi poljoprivrednici postali manje zavisni od uvoza iz trećih zemalja.

Usvojene privremene mere Unije za podršku poljoprivrednicima usvojene u svetlu rata u Ukrajini, trebalo bi da se zadrže ako se sukob nastavi.

Nove tehnike i tehnologije 

Naglašeno je i kako je neophodno korišćenje novih tehnika uzgoja koje useve čine otpornijima i smanjuju upotrebu sintetičkih đubriva i pesticida.

Finansijskim sredstvima treba podržati pristup malih poljoprivrednika digitalnim tehnologijama i preciznom upravljanju usevima. Posebnim poragramom treba podržati modernizaciju objekata za navodnjavanje i promociju nove vodoprivredne infrastrukture.

Rasipanje hrane i reciprocitet u trgovini

U svetu se baci jedna trećina hrane, upozorili su europarlamentarci i pozvali na kampanje protiv njenog rasipanja, nacionalne programe prevencije i saradnju supermarketa s bankama hrane.

Poručuju da treba ulagati u infrastrukturu za održiviji transport i skladištenje poljoprivrednih proizvoda. Upućen je poziv da se hrani i poljoprivrednim proizvodima dodeli posebno poglavlje u trgovinskim sporazumima kako bi se zajamčio reciprocitet između evropskih i proizvođača iz trećih zemalja.

Nacrt rezolucije će sada biti stavljen na plenarno glasanje, moguće tokom sednice od 12. do 15. juna.


Tagovi

Dostupnost hrane Evropska unija Evropski parlament Hrana Prehrambena bezbednost Zavisnost od uvoza


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D