Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Delegacija EU u Srbiji
  • 19.11.2015. 13:30

EU - Srbija treba što pre da usvoji novi zakon o GM

Srbija bi trebalo što pre da usvoji novi zakon o genetski modifikovanim proizvodima i uskladi ga sa evropskim standardima, ali može da zabrani uzgoj GM kultura, izjavio je šef sektora za evropske integracije Freek Janmat.

Foto: depositphotos.com
  • 106
  • 4
  • 0

"Srbija bi trebalo što pre da usvoji novi zakon o genetski modifikovanim proizvodima i uskladi ga sa evropskim standardima, ali može da zabrani uzgoj GM kultura", izjavio je šef sektora za evropske integracije Freek Janmaat.

"Što pre Srbija uskladi zakon o genetski modifikovanim proizvodima tim bolje, jer to zadržava Srbiju na putu ka članstvu u Svetsku trgovinsku organizaciju", naveo je Janmat nakon brifinga o ekonomskom delu Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije ka EU. Istakao je da je politika EU o genetski modifikovanim proizvodima "veoma restriktivna" i da postoje jasna pravila u pogledu označavanja i sledljivosti u lancu ishrane. "Ostavljamo zemljama članicama da odluče da li da uzgajaju GM kulture i imamo veoma stroge procedure naučnog testiranja proizvoda koji sadrže GM" i koji su prijavljeni za dozvolu za tržište EU, rekao je Janmat.

Novi propisi za GM proizvode

U EU se od ove godine primenjuju novi propisi za GM proizvode. Promet je i dalje dozvoljen za proizvode za koje se utvrdi da su bezbedni, i uz jasno označavanje, ali zemlje članice mogu da zabrane uzgoj na svojoj teritoriji, što je do sada učinilo 19 zemalja, a to su: Austrija, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Kipar, Danska, Francuska, Holandija, Italia, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Malta, Nemačka, Poljska i Slovenija. Dve zemlje su zabranu zatražile i dobile samo za deo teritorije, a to su Belgija za Valoniju i Velika Britanija za Severnu Irsku, Vels i Škotsku. Na pitanje da li će i Srbija moći da zabrani uzgoj GM kultura prilikom usklađivanja sa evropskim standardima Janmat je odgovorio potvrdno.

U EU se od GM kultura trenutno gaji samo Monsantov hibrid kukuruza MON 810 koji je 2014. gajen na 142.955 hektara, od čega najveći deo otpada na Španiju s 131.537 hektara, navodi se u dokumentu Evropskog parlamenta o uzgoju GM u EU. Ta kultura gaji se još i u Portugaliji 8.542 hektara, Češkoj na 1.754 hektara, Rumuniji na 711 hektara i Slovačkoj na 411 hektara.

Moguće je pozvati se na eko poljoprivrednu politiku i zabraniti GM

Da bi zabranile uzgoj GM, zemlje članice ne moraju da navode bezbednosne razloge, kako je bilo propisano pre zakonskih izmena. U obrazloženju se mogu pozivati na ciljeve ekoloških i poljoprivrednih politika, kao i na zahteve planiranja gradova i sela, socioekonomski uticaj, korišćenje zemljišta, izbegavanje prisustva GM u drugim proizvodima, navodi se u pregledu Evropskog parlamenta.

Prema pisanju euractiv.rs postoje dva mehanizma - prilikom registracije kulture u EU zemlje mogu da traže promenu oblasti uzgoja u samoj dozvoli, odnosno da traže izuzeće za svoju teritoriju, a ukoliko kompanija ipak u roku od 30 dana potvrdi prvobitnu pokrivenost, zemlja podnosi zahtev za zabranu na svojoj teritoriji.

Foto: depositphotos.com; photography33


Izvori

beta.rs


Tagovi

Delegacija EU Srbija Zabrana uzgoja Jasno označavanje Stroge procedure Freek Janmaat Testiranja Ekološka politika Poljoprivredna politika Korišćenje zemljišta