• Mlekarstvo
  • 26.03.2018. 08:00

EU standardi za kvalitet mleka uskoro i u Srbiji

Radi usklađivanja propisa sa EU regulativom, mlekare u Srbiji će uskoro biti prinuđene da primenjuju standarde u proizvodnji sirovog mleka da bi što pre mogle da izvoze na druga tržišta, ali i zato što u kvalitetnoj proizvodnji nema mesta za mlečne proizvode sumnjivog kvaliteta. 

Foto: Flickr / Andrea Crisante
  • 883
  • 42
  • 0

Nebojša Đurić, iz Poljoprivredne stručne savetodavne službe Užice podseća na to da je Evropska komisija direktivom br. 853/2004, definisala standarde u proizvodnji sirovog mleka, dodajući da su sve zemlje članice EU obavezne da ih primenjuju prilikom prometa mleka. Đurić napominje da će ti standardi uskoro morati da se poštuju i u Srbiji.  Međutim, njihova primena zahteva potpuno novu organizaciju u našoj proizvodnji, pa zato predstavlja veoma dug i skup proces.

Bez primene standarda izvoz neće biti moguć

Mlekare u našoj zemlji uskoro će biti prinuđene da primenjuju standarde u proizvodnji sirovog mleka da bi što pre mogle da izvoze na druga tržišta, ali i zato što u kvalitetnoj proizvodnji nema mesta za mlečne proizvode sumnjivog kvaliteta. Mlekare ubuduće ne bi trebalo da primoravaju proizvođače na kvalitet mleka samo finansijskim ucenama, nego i da pomoću stručnih službi unaprede gazdinsko držanje kod svojih kooperanata, pa da dodatnim finansijskim garancijama omoguće nabavku opreme za mužu i rashladnih uređaja.

EU standardi za kvalitet mleka

Kada je reč o kvalitetu mleka, Evropska komisija je za sve države članice EU propisala sledeće standarde:

  1. tačka smrzavanja mleka ne sme da bude viša od 0,53°C;
  2. sadržaj suve materije bez masti ne sme biti manji od 8,50%;
  3. sadržaj proteina ne sme biti manji od 2,90%,
  4. prisustvo antibiotika ne sme biti veće od 0,004 mikrograma;
  5. prisustvo somatskih ćelija ne sme da bude veće od 400.000 u ml mleka,
  6. prisustvo bakterija ne sme da bude veće od 100.000 u ml mleka.

Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Tagovi

Mleko Mlekarstvo Kvalitet Standardi Propisi Srbija Evropska unija Nebojša Đurić Užice


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.