Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biološka raznolikost
  • 25.12.2019. 09:00

EU: Stanje prirode alarmantno, oko milion vrsta preti izumiranje!

Veće Evropske unije u svojim zaključcima ponovo potvrđuje da će EU i njegove države članice predvoditi i pojačati napore u cilju zaustavljanja gubitka biološke raznolikosti i obnove ekosistema.

Foto: Pixabay/TheOtherKev
  • 64
  • 3
  • 0

Veće Evropske unije u svojim zaključcima ponovo potvrđuje da će EU i njegove države članice predvoditi i pojačati napore u cilju zaustavljanja gubitka biološke raznolikosti i obnove ekosistema. U zaključcima se pružaju političke smernice za rad na globalnom okviru za biološku raznolikost nakon 2020. Veće takođe poziva Komisiju da bez odlaganja razvije ambicioznu, realnu i doslednu strategiju EU-a za biološku raznolikost za 2030. kao centralni element evropskog zelenog plana.

Države članice jednoglasno ističu potrebu za hitnim globalnim delovanjem na svim nivoima kako bi se zaustavio gubitak biološke raznolikosti. Veće sa velikom zabrinutošću primećuje alarmantno stanje prirode, sa otprilike milion vrsta kojima preti izumiranje, kao i ozbiljne posledice neublaženih klimatskih promena. Veće naglašava da je važno da EU i njegove države članice razviju i usvoje nacionalne strategije i akcione planove za biodiverzitet radi ostvarivanja globalnog okvira za biološku raznolikost nakon 2020.

Ukloniti subvencije štetne za biodiverzitet?

Veće se obavezalo da će predvoditi svojim primerom i snažno doprineti donošenju ambicioznog i realnog globalnog okvira za biološku raznolikost nakon 2020. kako bi se do 2030. zaustavio gubitak biodiverziteta i kako bi se ona obnovila. Takođe je posvećeno uključivanju biološke raznolikosti u sve relevantne politike EU-a, kao što je nova zajednička poljoprivredna politika (ZPP). Države članice jednoglasno ističu potrebu za uklanjanjem subvencija štetnih za biološku raznolikost i jačanjem preispitivanja i odgovornosti politika, mera i obaveza u vezi sa prirodom i biodiverzitet, u cilju pojačanja delovanja na svim nivoima.

Osim toga, Veće poziva na potpunu, efikasnu i doslednu integraciju biodiverzitet u izradu i sprovođenje višegodišnjeg finansijskog okvira EU-a (VFO) za razdoblje 2021. - 2027., kao i u buduće politike kao što su zajednička politika ribarstva i akcioni plan za cirkularnu privredu. Države članice ubrzaće prelaz na sigurnu, cirkularnu i klimatski neutralnu privredu sa efikasnim iskorišćavanjem resursa, kojim se takođe štite i obnavljaju biološka raznolikost i benefiti ekosistema.

Države članice treba da usklade finansijske tokove

Države članice naglašavaju važnost usklađivanja domaćih i međunarodnih finansijskih tokova, između ostalog i u javnoj nabavci, sa globalnim okvirom za biološku raznolikost nakon 2020.

Veće će se vratiti na to pitanje kako bi donelo mandat za stav EU-a u pregovorima na konferenciji UN-a o biološkoj raznolikosti (15. konferencija stranaka Konvencije o biološkoj raznolikosti) u oktobru 2020. u Kunmingu u Kini. Na toj veoma važnoj konferenciji trebao bi se postići dogovor o globalnom okviru za biološku raznolikost nakon 2020.


Tagovi

Biološka raznolikost Veće Evropske unije Obnavljanje ekosistema Evropski zeleni plan


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!