Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana pesticida
  • 18.12.2019. 15:00

EU zabranjuje primenu pesticida sa dve sporne aktivne materije?

Predstavnici država članica su na Odboru za biljke, životinje, hranu i stočnu hranu glasali za zabranu hlorpirifos i hlorpirifos - metila na tržištu EU.

Foto: Pixabax/di TH G
  • 439
  • 19
  • 0

Predstavnici država članica na Odboru EU za biljke, životinje, hranu i stočnu hranu (SCOPAFF) glasali su za zabranu pesticida na tržištu Evropske unije koji sadrže dve aktivne materije hlorpirifos i hlorpirifos - metil. Konačno donošenje odluke se očekuje u januaru 2020. 

Naime, na osnovu zaključaka Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) prema kojima su aktivne supstance možda povezane sa genetskim i neuro oštećenjima kod nerođene dece i ne zadovoljavaju sigurnosne kriterijume za zdravlje ljudi, Evropska komisija predstavila je nacrt propisa kojim predlaže zabranu spornih hlorpirifosa i hlorpirifos - metila. Reč je, objašnjavaju, o dva insekticida koja spadaju u kategoriju pesticida poznatih kao organofosfati, a čija je primena široko rasprostranjena u državama članicama EU. 

Portparol Komisije rekao je za Euractiv da je za zabranu glasala većina, što znači da nakon formalnog usvajanja propisa, države članice moraju da povuku sva dozvoljena sredstva za zaštitu bilja koja sadrže te dve aktivne supstance. Za to će dobiti dodatni rok u trajanju od najviše tri meseca, nakon čega se sredstva koja sadrže te aktivne materije više neće stavljati u promet niti primenjivati u EU.

Genon Jensen, izvršni direktor Saveza za zdravlje i okolinu (HEAL), rekao je da je zabrana pobeda za zdrav razvoj današnje dece i budućih generacija i da je potrebno smanjiti zavisnost Evrope od pesticida.

Sa druge strane, Džozef Mate, predstavnik kompanije Corteva naglasio je da su razočarani odlukom kojom se poljoprivrednim proizvođačima na području EU uskraćuje pristup još jednom ključnom alatu kojim štite svoje useve.

"Zaključci EFSA-e se pri tom ne slažu sa zaključcima vodećih zakonodavnih tela poput američke Agencije za zaštitu okoline (US-EPA), australijske Agencije za pesticide i veterinarsku medicinu (APVMA) kao i Svetske zdravstvene organizacije (WHO)", rekao je Mate.


Izvori

EurActiv


Tagovi

Zabrana Pesticidi Organofosfati Zabrana pesticida


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer