Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesna industrija
  • 05.06.2020. 15:00
  • Iowa, SAD

Eutanazija svinja gušenjem i kuvanjem na 120 stepeni?

Istraga koju je sprovela grupa za prava životinja "Direct Action Everywhere", pokazala je kako su svinje ubijene tako što im je ugašena ventilacija, odnosno prekinut dovod vazduha, a istovremeno je puštena vrela para koja ih je, takoreći, skuvala.

Foto: Depositphotos/ChiccoDodiFC (ilustracija)
  • 997
  • 46
  • 0

Kriza koju je doneo virus korona SARS-CoV-2, nezapamćena je u istoriji ljudskog roda. Dimenzije ove pandemije toliko su slojevite i gotovo neobjašnjive ljudskom umu. Nakon svega, čovek bi rekao da nas više ništa ne može iznenaditi i šokirati, ipak na vest kao što je eutanaziranje životinja koje farmeri nemaju kome da prodaju, niko ne može ostati ravnodušan. Upravo smo o tome čitali još krajem aprila. 

Eutanazija svinja jer su industrije mesa prestale s radom?

Prisiljeni na takvu odluku

Jedna od takvih je i "Iowa Select" farma, najveća takva u toj državi SAD-a. U maju su odlučili da obave eutanaziju svinja jer, kako su u tada pojasnili, pad kapaciteta fabrika za preradu, stvorio je 'čep' od stotina hiljada tih životinja. 

"Pomisao na eutanaziju je poražavajuća, ali prisiljeni smo na ovakvu odluku", rekla je tada Džen Sorenson, direktorka za komunikacije te farme. Naglasila je kako aktivisti za zaštitu životinja pokušavaju da iskoriste situaciju kako bi još više dali na važnosti svojem delovanju. 

U našoj je tradiciji nezamislivo ubiti i baciti zdravu životinju. Punili bi se obori, tražilo i mesto kod komšije. No, ovde se radi o ogromnim farmama koje nemaju kapaciteta za skladištenje svežeg mesa. 

Uprava za veterinu: Pridržavajte se smernica u rukovanju hranom

Da su svinje eutanazirane kuvanjem i gušenjem do smrti, ipak je teško 'prevariti'. 

Međutim, podsetimo se šta tačno podrazumeva ovaj čin. Eutanazija je ubistvo iz milosrđa ili samilosti. Omogućavanje lake i bezbolne smrti neizlečivim bolesnicima koji trpe neizdržive bolove. U slučaju životinja, Zakon o dobrobiti životinja Republike Srbije, definiše kada se može izvršiti lišavanje života (čl. 15) i kako, odnosno na human način koji prouzrokuje trenutnu i sigurnu smrt (čl. 17). Lišavanje života se u svakom slučaju izvršava uz mišljenje ilidirektni upliv veterinara. 

Prvo su im ugasili ventilaciju

Istraga koju je sprovela udrugom za prava životinja "Direct Action Everywhere", pokazala je kako su svinje ubijene tako da im je ugašena ventilacija, odnosno prekinut dovod vazduha, a istovremeno je puštena vrela para koja ih skuvala, spržila. 

Snimak tog čina otkriva mučno pištanje svinja dok se guše do smrti na temperaturama većim od 120°C, piše The Intercept

"Zatvoriti ventilacione otvore i zagrejali objekat. To je plan. Toliko je jezivoEutanazirali su životinje, bio je to test. Prasiće su ubijali u štali plinskim generatorima", rekao je zviždač medijima

Ističu da je farma počela da koristiti tu metodu ubijanja još krajem aprila, a kako bi smanjili populaciju svinja nakon što su fabrike za preradu mesa zatvorene zbog pandemije, što je podstaklo istragu u saradnji s ovim udruženjem.

Ubijanju prethodilo više mučnih eksperimenata

Zviždač rekao je za medije kako je ta farma počinila više mučnih eksperimenata pre sprovođenja ovog poduhvata.

"Prvi dan su zatvorili svu ventilaciju i upalili grejanje na najjače, a to je 120 stepeni. Nakon četiri do pet sati, ni jedna životinja nije bila mrtva. U objekat su pustili i paru, zajedno s visokom temperaturom i gašenjem ventilacije i tako su na kraju usavršili svoju operaciju", opisuje. 

Druge američke farme ubijale su i prasiće i piliće zbog manjka potražnje u aprilu.

"Ta su pogubljenja rezultat nepotrebne i nesposobne mesne industrije koja muči životinje čak i u najboljim vremenima", upozoravaju aktivisti za prava životinja.

Video koji donosi istraga vrlo je uznemirujuć i potresan. 


Tagovi

Mesna industrija Eutanazija svinja Pandemija Virus korona Direct Action Everywhere Aktivizam Zaštita prava životinja


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetaju nego šta, i u februaru!

Slikala u blizini Tršića Sofija Knežević