Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz poljoprivrednih proizvoda
  • 02.11.2016. 08:00

Evroazijska unija će uvoziti naš sir, šećer i piletinu?

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić zatražio je da se iz Srbije u zemlje Evroazijske ekonomske unije u bescarinskom režimu izvoze živinsko meso, neke vrste sira i šećer.

  • 440
  • 42
  • 0

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić poslao je pismo Evroazijskoj ekonomskoj komisiji, s predlozima za budući jedinstveni sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i pet država Evroazijske ekonomske unije. On je dodao da je lista predloga sačinjena na osnovu zvaničnih konsultacija s delegacijom Evroazijske ekonomske unije koju čine: Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan, održanih u Beogradu krajem septembra.

Kako piše u saopštenju resornog ministarstva, u predlogu je sadržan zahtev Srbije da održi postojeći nivo liberalizacije trgovine, identičan onom koji postoji s Rusijom, a koji će se proširiti na ostale zemlje te unije, a takođe je zahtevano da se i dodatni proizvodi iz Srbije nađu na bescarinskom režimu.

Srbija izvozi samo pet odsto živinskog mesa

Kada je o poljoprivrednim proizvodima reč, ministar trgovine Srbije je naveo da je u pismu zatraženo da se iz Srbije u zemlje Evroazijske ekonomske unije u bescarinskom režimu izvoze živinsko meso, neke vrste sira i šećer. Ljajić je istakao da Srbija godišnje proizvede oko 94.000 tona živinskog mesa, a u prosečno izveze svega 5.000 tona. Potrebna su nam nova tržišta i smatramo da bi Evroazijska unija bila velika šansa za naše proizvođače.

On je precizirao da su neke vrste sira već u bescarinskom režimu i dodao da Srbija od ukupnog izvoza sira, 53 odsto plasira u Rusiju. "Sada smo zatražili da se na slobodnom režimu nađe još sedam tarifnih oznaka, odnosno još sedam vrsta sireva", dodao je ministar trgovine u Vladi Srbije.

Dogodine više šećera za izvoz na tržišta van EU

Govoreći o zahtevu za izvoz šećera bez carine u Evroazijsku uniju, ministar je istakao da Srbiji iduće godine ističe pravo da na tržište Evropske unije izvozi godišnju kvotu od 181.000 tona šećera po preferencijalnim uslovima, pa će samim tim biti i viškova za izvoz na drugo tržište. Ljajić očekuje da će pregovori o usaglašavanju jedinstvenog sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Evroazijske unije započeti ovog meseca, kada će biti razmatrani i zahtevi srpske strane.

Izvor:mtt.gov.rs

Foto:bigstockphoto.com, wind art


Tagovi

Ministarstvo trgovine Poljoprivreda Srbija Živinsko meso Piletina Sir Mlečni proizvodi Šećer Evroazijska ekonomska unija Rusija Belorusija Kazahstan Jermenija Kirgistan Rasim Ljajić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.