Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vukova
  • 26.11.2022. 07:30

Evroparlamentarci o vukovima: Izglasali ublažen status zaštite

Sa 306 glasova za, 225 protiv i 25 uzdržanih pozvali su Evropsku komisiju da ublaži status zaštite vukova, ali i medveda.

Foto: Depositphoto/LuigiMorbidelli
  • 85
  • 41
  • 0

Evropski parlament je izglasao rezoluciju kojom se slabi zaštita ovih divljih životinja. Zakonodavci su u četvrtak podržali smanjenje statusa očuvanja vuka prema Bernskoj konvenciji kako bi se zaštitila stoka. Takođe su usvojili mogućnost fleksibilne pomoći pogođenim poljoprivrednicima.

U poslednjih deset godina značajno se povećao broj vukova u Evropi. Prema podacima Međunarodne unije za očuvanje prirode, na Crvenoj listi ugroženih vrsta 2012. godine bilo je 12.000 vukova. U 2022. se očekuje povećanje tog broja na 19.000 u 27 država članica, dok bi na području cele Evrope taj broj mogao iznositi 21.500.

Većina podržala rezoluciju

Sa 306 glasova za, 225 protiv i 25 uzdržanih pozvali su Evropsku komisiju da ublaži status zaštite vukova i medveda. Navode da se broj nekoliko strogo zaštićenih vrsta velikih mesoždera povećava u EU. Izrazili su zabrinutost zbog sve češćih napada na stoku od strane vukova, ali i ugrožavanja života ljudi.

Stres kod ovaca nakon napada vuka ima velike posledice

Zastupnici žele da Komisija nastavi da procenjuje i prati populaciju velikih zveri, štetu uzrokovanu njihovim napadima i da podstiče bolju prekograničnu saradnju između država članica, dok se mesožderi kreću na velikim udaljenostima. Neophodno je naučno identifikovati najbolje moguće preventivne mere za smanjenje napada.

Vukovi ne poznaju granice (Foto: Depositphotos/VitalikRadko)

Više finansirati poljoprivrednike

Naknada stočarima u slučaju napada razlikuje se od zemlje do zemlje i oni ne primaju uvek puni iznos za pretrpljenu štetu. Zbog toga je potrebno razmotriti izmenu smernica država članica kako bi se olakšala naknada štete od strane velikih grabežljivaca. Najveći pritisak trpi sektor ovčarstva i kozarstva. Potrebno je identifikovati dugoročne mogućnosti finansiranja preventivnih mera, adekvatne naknade za pretrpljene gubitke, troškove nastale kao rezultat napada velikih zveri i mere ublažavanja.

Kritike rezolucije

Brojne organizacije za zaštitu prirode kritikovale su donetu rezoluciju. WWF Evropa navodi da je to u direktnoj suprotnosti sa naučnim podacima i da je ovo glasanje poslednje u nizu pokušaja u proteklih nekoliko godina da se smanji status pravne zaštite za velike mesoždere, posebno vukova.

Iz ove organizacije objašnjavaju da umesto što se promoviše bajka da će odstrel rešiti sve probleme, evroparlamentarci treba da se fokusiraju na već dostupna rešenja. Poljoprivrednici treba da dobiju nadoknadu štete i podršku za sprovođenje preventivnih mera.


Tagovi

Evropski parlament Evropska komisija Vuk Status vuka Bernska konvencija WWF Evropa Zaštita vukova


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]