Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Etikete
  • 14.11.2018. 16:30

Evropljani žele obavezne oznake (Ne)Vegetarijansko / Vegansko

Kako se navodi u inicijativi, vegeterijanci i vegani bore se širom sveta za oznake hrane

Foto: Pixabay / mohamed_hassan
  • 55
  • 2
  • 0

Evropska komisija odlučila je da registruje građansku inicijativu, kojom žele obavezno uvođenje oznaka "nije za vegeterijance", "za vegeterijance" i "za vegane". Kako se navod u inicijativi, vegeterijanci i vegani bore se širom sveta da utvrde da li im određena hrana odgovara ili ne: "Potrebno je da proučimo spisak sastojaka, kao i da posebno budemo pažljivi sa onim sastojcima čije je poreklo dvosmisleno".

Zbog toga su predložili slikovne etikete na svim prehrambenim proizvodima, koje će ukazivati na to da li je nešto namenjeno vegeterijancima i veganima ili ne.

Komisija je registrovala inicijativu, kada je reč o pravnoj prihvatljivosti predloga, dok se sama suština još nije razmatrala. Sada sledi prikupljanje potpisa podrške, koje će trajati narednih godinu dana. Ukoliko se prikupi milion potpisa iz najmanje sedam zemalja članica, Komisija će morati da reaguje u okviru tri meseca. Ima pravo da prihvati ili da odbije inicijativu, s tim što obe odluke mora da obrazloži.

Inače, evropske građanske inicijative predviđene su Lisabonskim ugovorom iz 2012. godine. Ono što moraju da ispune jeste da nisu van okvira onoga čime se Evropska komisja bavi, da nisu opasne i suprotne vrednostima Evropske unije. 


Izvori

AgPress


Tagovi

Vegeterijanci Vegani Hrana Oznaka Etikete Evropska komisija Građanska inicijativa