Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ilegalni pesticidi
  • 09.06.2020. 15:00

Evropol: Zaplenjeno skoro 1.350 tona ilegalnih pesticida

Rekordan broj od tačno 1.346 tona ilegalnih pesticida uklonjen je sa tržišta operacijom "Silver Ax V" koja je sprovedena ove godine.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 175
  • 8
  • 0

Evropol je sproveo svoju petu operaciju nazvanu "Silver Axe V" (Srebrna sekira V) u kojoj je zaplenio dvostruko više ilegalnih hemijskih proizvoda u odnosu na prošlu godinu, a operacija se sprovodila od 13. januara do 25. aprila ove godine u 32 zemlje, stoji u saopštenju na njihovoj stranici. 

Pesticidi vredni do 94 miliona evra

Zloupotreba ilegalnim pesticidima kreće se od trgovine krivotvorenim ili pogrešno označenim proizvodima do ilegalnog uvoza zabranjenih materija, kao što je hlorpirifos, na koji se operacija najviše i odnosila. 

Inspekcije su tako obavile kontrolu na kopnenim i morskim granicama, na unutrašnjem tržištu kao i u isporuci robe na više od 3.000 tona pesticida. Ukupno je pokrenuto 260 istraga, uhapšene su dve osobe i zaplenjeno je tačno 1.345 tona ovih ilegalnih hemijskih materija čija je procenjena vrednost 94 miliona evra. 

Povećana prodaja glifosata za 10% uprkos mogućoj zabrani

Italijanske vlasti zaplenile su 16,9 tona krivotvorenih pesticida u vrednosti od 300.000 evra, pronađenih u skladištu u jednoj italijanskoj provinciji, a trenutno još traje osam istraga u Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Sloveniji i Švajcarskoj. 

Kako tvrde iz Evropola, količina koja je zaplenjena dovoljna je za prskanje 207.000 hektara, odnosno više od čitavog poljoprivrednog zemljišta Nemačke, 75 odsto Francuske ili više od 150 odsto u Rumuniji. 

U pet godina zaplenjeno skoro 2.600 tona

Evropska studija procenjuje da je između 10 odsto i 14 odsto pesticida na evropskom tržištu pogođeno ilegalnim trgovanjem, te da kriminalci zarađuju do 70 evra za svaki kilogram. 

Da bi se efikasnije reagovalo na ovu pretnju, nakon prve operacije 2015. godine, razvijen je evropski koordinisani pristup, a ukupno je zaplenjeno tačno 2.568 tona. Ova važna međunarodna saradnja i zajednički napori javnog i privatnog sektora bili su presudni za uspeh operativnih aktivnosti, poručuje Evropol u svom saopštenju, te dodaju kako su podržali celokupnu operaciju, omogućili razmenu informacija i ponudili operativnu i stratešku analitičku podršku.

Evropol zaplenio 360 tona ilegalnih ili falsifikovanih pesticida - deo otkriven i u Srbiji!

"Rekordan broj pronađenih pesticida jasno pokazuje efikasnost u međunarodnoj saradnji. Operacije se sprovode u sve više zemalja, uključena su brojna tela Evropske unije kao i predstavnici privatnog sektora. Naš savez u borbi protiv ilegalne poljoprivrede presudan je u zaštiti životinja, prirode, očuvanju bioraznovrsnosti kao i samih ljudi“, rekla je Katerin De Bole, izvršna direktorka Evropola.

Iako su pesticidi jedni od najregulisanijih proizvoda na tržištu, ilegalni mogu da predstavljaju ogromnu pretnju celom eko sistemu. 


Tagovi

Evropol Pesticidi Ilegalno Silver Axe V Zloupotreba Kriminal


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.