Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 21.03.2018. 13:45

Evropska komisija odobrila Bayeru akviziciju Monsanta

Bayer je dobio zeleno svetlo od Evropske komisije. Udruživanje, dodaju, neće ugroziti konkurenciju na poljoprivrednom tržištu.

Foto: Bigstockphoto/ricochet64
  • 182
  • 8
  • 0

Evropska komisija danas je odobrila Bayeru preuzimanje Monsanta. Kako je izvestila poverenica Margaret (Margrethe) Vestager, odluka osigurava da tržišna konkurencija i nakon tog spajanja neće biti ugrožena, odnosno da će na tržištu i dalje postojati efikasna konkurencija i inovacije u semenu, pesticidima i tržištima digitalne poljoprivrede.

"Konkretno, osigurali smo da broj globalnih igrača, koji se aktivno takmiče na tim tržištima, ostaje isti. To je važno zato što nam je potrebna konkurencija, kako bi poljoprivrednici imali izbor različitih semenskih sorti i pesticida po povoljnim cenama. Trebamo konkurenciju, kako bi kompanije podstakli na inovacije u digitalnoj poljoprivredi i nastavili da razvijamo nove proizvode, koji zadovoljavaju visoke regulatorne standarde u Evropi, nakorist svih Evropljana i životne sredine, navodi se u saopštenju Eropske komisije. 

Današnja odluka usledila je nakon temeljnog pregleda Bayerove predložene akvizicije Monsanta. Monsanto je, dodaju, najveći svetski dobavljač semena, koji generiše većinu prodaje u SAD-u i Latinskoj Americi. Monsanto takođe prodaje glifosat, koji je najčešće korišćen pesticid u svetu za kontrolu korova. Bayer je drugi po veličini dobavljač pesticida širom sveta, sa jačanjem fokusa u Evropi. Takođe je važan globalno aktivan dobavljač semena za niz useva.

Komisija je istražila više od 2.000 različitih tržišta proizvoda i pregledala 2.7 miliona internih dokumenata. Zabrinutost se odnosila na mogućnost značajnog smanjenja tržišne konkurencije u ceni i inovacijama u Evropi i na globalnom nivou. Komisija je takođe smatrala da bi spajanje moglo ojačati dominantnu poziciju Monsanta na određenim tržištima, gde je Bayer važan konkurent Monsantu. Međutim, obaveze koje je dostavio Bayer u potpunosti su uklonile zabrinutost. Između ostalog, uklanjaju sva postojeća preklapanja na tržištima semena i pesticida, prodajom relevantnih Bayerovih kompanija i imovine, a Bayer se obavezao da odobri licencu za celi globalni portfolio digitalnih poljoprivrednih proizvoda, kako bi osigurao stalnu konkurenciju na ovom tržištu.


Tagovi

Evropska komisija Bayer Monsanto


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u