Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agridata
  • 27.12.2021. 14:00

Evropska komisija pokrenula novi portal o poljoprivredi

Podaci pokazuju tržišne brojke kao što su cene žitarica, uljarica, mleka, mesa i drugih proizvoda, indikatore za ZPP. Sve se ovo i još mnogo više može pronaći kroz interkativne tablice.

Foto: Depositphoto/re_bekka
  • 197
  • 51
  • 0

Podaci o nacionalnim i poljoprivredi Evrope, zajedničkoj poljoprivrednoj politici biće objedinjeni na portalu "Agridata", a koji je nedavno pokrenula Evropska komisija. 

Oni uključuju tržišne brojke kao što su cene žitarica, uljarica, mleka, mesa i drugih proizvoda, indikatore za ZPP, podatke o poljoprivrednim sektorima svih država članica, učinak u pogledu emisija i očuvanja prirode, a sve ovo se može pronaći kroz interkativne tablice. Ažuriranje za sve ciljeve biće dostupno početkom 2022.

Tu će moći da se pročitaju i detalji o ciljevima ZPP-a za period 2023-2027. godine, odnosno kakav je učinak država članica u borbi protiv klimatskih promena, zaštiti prirodnih resursa, biodiverziteta, ili kada je pak reč o promovisanju ruralnog razvoja, razmeni znanja i inovacija i doprinosu održivoj hrani i zdravlju. 

Tako se, na primer, navodi da su emisije azotnog oksida i ugljičnog vodonika po hektaru ispod proseka EU. Prema dostupnim podacima, upotreba obnovljive energije u poljoprivredi i šumarstvu je oko dva odsto. Ispuštanje amonijaka iz poljoprivrede se smanjilo sa 48 u 1990. na 32 hiljade tona u 2019. godini. Takođe, voda ima visoki kvalitet.

Status očuvanosti travnatih površina u 2018. 

Mogu se pronaći i statističke činjenice o platama u sektoru poljoprivrede i šumarstva. Najviše su zarađivali radnici koji su radili s ratarskim, hortikulturnim i mešovitim usevima, dok su najmanje prihode ostvarivali oni koji su se bavili stočarstvom, mešovitim stočarstvom i višegodišnjim zasadima. Poljoprivredni dohodak po radniku u odnosu na prosečnu platu bio je malo manji nego što je prosek EU. 

Istovremeno je došlo do razvoja ruralnog turizma što je, kako navode šansa da se veći broj ljudi zaposli u ovoj oblasti, kao i da plate budu više.

Broj stočarskih farmi se smanjio, a najviše je malih sa oko 10 grla stoke.

Zabrinjavajuće je da je mali udeo od 0,4 odsto za podsticanje i razmenu znanja, inovacije i digitalizaciju, ali se povećao indeks edukacija za bazične poljoprivredne proizvođače.

Sve detalje potražite putem ovog linka.


Tagovi

Agridata Statistički podaci EU poljoprivreda


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃