Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vukovi
  • 07.09.2023. 16:30

Evropska komisija preispituje status zaštite vukova

Komisija razmatra promenu statusa zaštite vukova, što je glavni zahtev grupe lovaca i stočara.

Foto: Depositphotos/jamcgraw
  • 72
  • 23
  • 0

Predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lejen, čijeg je ponija prošle godine u Nemačkoj usmrtio vuk, pozvala je na preispitivanje strogih pravila zaštite ovih predatora. 

"Njihov broj u nekim evropskim regijama postala je stvarna opasnost za stoku, a potencijalno i za ljude", upozorila je. Stoga je pozvala lokalna i nacionalna tela da prema potrebi preduzmu mere koje im omogućuje postojeće zakonodavstvo EU.

Odnosno, od lokalnih zajednica, naučnika i drugih zainteresovanih da do 22. septembra dostave ažurirane podatke o populaciji vukova. Dakle, na osnovu njih Komisija će odlučiti o predlogu izmene statusa zaštite unutar EU, ali i ažurirati pravni okvir i prema potrebi uvesti dodatne fleksibilnosti s obzirom na razvoj te vrste.

Inače, oni su strogo zaštićena vrsta prema EU Direktivi o staništima i Bernskoj konvenciji o zaštiti evropskih divljih vrsta i prirodnih staništa, što znači da je njihovo hvatanje i ubijanje zabranjeno. No, vrede određeni izuzeci, posebno kada predstavljaju opasnost za ljude ili stoku.

Volonterski čuvaju ovce od napada vuka, ali i vukove od napada stočara

Lovačka i poljoprivredna udruženja već dugo pozivaju Brisel da preispita status zaštite ovih krvoločnih životinja kako bi im se omogućilo ubijanje njihovog većeg broja, tvrdeći da su farmeri "pod velikim pritiskom" da zaštite svoju stoku.

Međutim, grupe za zaštitu životne sredine protive se tome i ističu da su oni i dalje ugrožena vrsta te da bi ukidanje statusa zaštite ugrozilo njihov dugoročni oporavak.


Tagovi

Vukovi Zaštita vuka Zaštita stoke Ursula fon der Lejen Evropska komisija Evropska unija


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #Priroda

"Pred oluju 2"
Fotografija nastala 11. juna u 12:18 č, u ataru sela Brežane, Požarevac, neposredno pred početak oluje.