Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natura 2000
  • 14.12.2021. 18:00

Evropska komisija tužila Nemačku zbog livada

Razlog propadanja ili u nekim slučajevima potpunog nestanka livada u raznim zaštićenim područjima, Komisija vidi u "neodrživoj poljoprivrednoj praksi".

Foto: Depositphotos/dian4ikn.gmail.com
  • 145
  • 28
  • 0

Status očuvanosti cvetnih livada u područjima "Natura 2000" se ne poboljšava i zbog toga Evropska komisija tuži Nemačku pred Evropskim sudom. Prvi zahtev EK za jačanje njihove zaštite i usklađenost sa Direktivom o flori, fauni i staništima (FFH Directive) toj je zemlji upućen u julu 2019. godine.

U oktobru 2020. Komisija je poslala pismo upozorenja Nemačkoj sa tvrdnjom o nepoštivanju Direktive o flori, fauni i staništima (Direktiva FF) gde navode da je broj ekstenzivnih livada u opadanju. Kako bi se zaštitila biološka raznolikost, ova direktiva zahteva od država članica da osiguraju da su one u povoljnom stanju očuvanosti.

Federalno ministarstvo zaštite životne sredine (BMU) odbacilo je optužbe na kraju 2020. godine uz objašnjenje da ukupan broj ovih površina nije bitno promenjen i smatraju da se Komisija pozvala na zastarele i netačne podatke. Nakon svega, EK je 2. decembra, saopštila svoju odluku da podnosi tužbu protiv Nemačke.

Zašto je došlo do smanjenja livada?

Razlog propadanja ili u nekim slučajevima potpunog nestanka livada u raznim zaštićenim područjima, Komisija vidi u "neodrživoj poljoprivrednoj praksi". Prema informacijama ekološkog udruženja "Naturschutzbund Deutschland" (NABU), EK kritikuje činjenicu da osim gubitka ovih površina nisu uspostavljene obavezujuće zaštitne mere poput kosidbe ili ograničenja prihrane.

Ističu da se ona u svom saopštenju poziva na evropski zeleni dogovor i strategiju o biološkoj raznovrsnosti, jer su livade važno stanište za insekte oprašivače i zaštićene su zakonom "Natura 2000".

NABU smatra Nemačku odgovornom i kritikuje intenzivno korišćenje, pretvaranje travnjaka u oranice, preterano đubrenje i korišćenje pesticida, a zameraju i što nije uspela da osigura dovoljnu pravnu zaštitu ovih površina. Prema NABU-u, u ovoj zemlji nestalo je oko 18.000 hektara livada.

"Krajnje je vreme da se Nemačka ozbiljno posveti očuvanju prirode i obezbedi dovoljno finansijskih sredstva za to. Poljoprivrednike treba podržati u odgovarajućem poslu i održavanju livada i izraditi akcioni plan za zaštićena područja", poručuju.

Kristin Tule-Nolting, stručnjak za poljoprivredu u ovom udruženju, ističe da agrarna sredstva EU-a moraju biti usmerena na društvenu korist, te da su u saveznim državama potrebne prilagođene agroekološke mere, a da će se gubitak biološke raznovrsnosti nastaviti nekontrolisano ukoliko se nešto ne preduzme.


Tagovi

Evropska komisija Nemačka Tužba Evropski sud Održavanje livada Natura 2000 Zaštita Kristin Tule-Nolting NABU


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.