Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odšteta
  • 15.11.2018. 16:15

Evropska komisija: za štete od vukova ili drugih zaštićenih divljih životinja - 100% odšteta!

Evropska komisija donela je odluku koja bi, pre svega, trebalo da uravnoteži politiku očuvanja zaštićenih divljih životinja i neretko ugroženu proizvodnju poljoprivrednika.

Foto: Bigstocphoto/CreativeNaturePhotography
  • 164
  • 6
  • 0

Poljoprivrednik koji je pretrpeo štetu od vukova, ali i drugih zaštićenih divljih životinja, sada će imati pravo na potpunu odštetu. Naime, Evropska je komisija donela je odluku da poljoprivrednicima u potpunosti nadoknadi štete uzrokovane zaštićenim divljim životinjama, poput vukova. Takođe će se u potpunosti nadoknaditi ulaganja koja će poljoprivrednici preduzeti kako bi sprečili takvu štetu, na primer izgradnju električnih ograda ili nabavku pasa.

Donesena odluka ima za cilj da poveća podršku poljoprivrednicima u područjima gde su prisutni veliki mesojedi. 

Uspeh politike očuvanja zaštićenih divljih životinja EU delimično zavisi od efikasnog upravljanja sukobima sa poljoprivrednicima, koji neretko trpe štetu. Podrška za rešavanje sukoba povezanih s očuvanjem zaštićenih životinja, naglašavaju iz Evropske komisije, može se dodeliti iz fondova EU, posebno u okviru Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (Program ruralnog razvoja), te iz nacionalnih fondova pojedine zemlje članice (državne subvencije).

Pravila o državnim subcencijama koja se primenjuju na naknadu štete uzrokovane zaštićenim životinjama utvrđena su u Smernicama Evropske unije o državnim subvencijama u sektoru poljoprivrede i šumarstva i ruralnim područjima 2014. do 2020. Do sada je, kada je o odšteti reč, bilo moguće ostvariti naknadu štete u visini do 80% ulaganja kroz državne subvencije. Donesena odluka menja smernice kako bi stopu dovela do 100%. Zemlje članice takođe mogu nadoknaditi 100% tzv. indirektnih troškova, kao što su troškovi veterinara koji proizlaze iz lečenja ranjenih životinja i troškovi rada koji se odnose na traženje nestalih životinja nakon napada vukova ili drugih zaštićenih divljih životinja.


Izvori

AgPress


Tagovi

Evropska komisija Vuk Divlje životinje Odšteta


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u