Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz iz Rusije
  • 18.03.2024. 18:00

Evropska unija će zabraniti uvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda?

Uvoz hrane i đubriva bili su izuzeti od sankcija EU-a prema Moskvi, a nakon rata u Ukrajini, kako bi se očuvala globalna prehrambena sigurnost. Ali, pritisak EU lidera je sve veći.

Foto: Depositphotos/Genrix20061
  • 131
  • 59
  • 0

Stanje tržišta žitarica u Evropskoj uniji i uticaj uvoza iz Rusije, bila je jedna od tema nedavno održane rasprave između predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen i poljskog premijera Donalda Tuska

"Komisija razmatra mogućnost uvođenja ograničenja na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Rusije u Evropsku uniju i uskoro ćemo izneti predlog", rekla je fon der Lejen. 

Koriste hranu kao oružje? 

Ovakav stav je usledio nakon što je evropski poverenik za poljoprivredu Januš Vojčehovski odlučio da objavi usvajanje mera na nivou EU u svojoj rodnoj Poljskoj, prenosi Euractiv.

Vojčehovski se bori sa sve većim pritiskom poljske vlade i vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), kojoj i sam pripada, da podnese ostavku usred masovnih protesta poljoprivrednika širom Evrope proteklih meseci.

Tokom nedavne konferencije za novinare u Varšavi, govorio je o pitanju ruskih žitarica i uticaja na tržišta EU. 

"Kada Rusija koristi hranu kao oružje, moramo reagovati. Rusija će izvesti više od 50 miliona tona pšenice. Jedna zemlja pokriva četvrtinu izvoza pšenice, a to može destabilizirati situaciju", rekao je novinarima.

Doći će do neravnoteže na tržištu?

Uvoz hrane i đubriva bili su izuzeti od sankcija EU-a prema Moskvi, a nakon invazije Rusije na Ukrajinu, kako bi se očuvala globalna prehrambena sigurnost. Ali, Komisija se sve više suočava s rastućim pritiskom od strane evropskih lidera koji traže trgovinska ograničenja.

Prošlog meseca, Litvanija je uvela jednostrani trgovinski embargo na uvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda, a Tusk je sugerisao da bi se slične mere mogle preduzeti u Poljskoj.

Članovi Evropskog parlamenta, širokog političkog spektra podržavaju ideju o ograničenjima za ruske poljoprivredno-prehrambene proizvode. 

Međutim, poverenica za unutrašnje poslove EU-a Jilva Johanson, koja je govorila u ime visokog predstavnika EU-a Josepa Borela, upozorila je na moguće poremećaje koji proizlaze iz sankcija na rusku hranu, što može dovesti do neravnoteže na tržištu i rezultirati višim cenama hrane za zemlje u južnoj hemsiferi koje se oslanjaju na ruski uvoz.


Tagovi

Uvoz iz Rusije Ograničenje uvoza Embargo Hrana kao oružje Rat u Ukrajini Januš Vojčehovski Protesti poljoprivrednika


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #Priroda

"Pred oluju 2"
Fotografija nastala 11. juna u 12:18 č, u ataru sela Brežane, Požarevac, neposredno pred početak oluje.