Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruma
  • 16.03.2017. 10:00

Evropska unija pomaže poljoprivredne škole

Rumska srednja poljoprivredno prehrambena škola "Stevan Petrović Brile" od ove nedelje ima nove pneumatske makaze za rezidbu, kao i pribor za uzimanje i pakovanje materijala za laboratorijska ispitivanja.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 1.514
  • 76
  • 0

Rumska srednja poljoprivredno prehrambena škola "Stevan Petrović Brile" u Rumi od ove nedelje ima nove pneumatske makaze za rezidbu, kao i pribor za uzimanje i pakovanje materijala za laboratorijska ispitivanja. To je donacija Evropske unije u okviru projekta "Podrška EU srednjem stručnom obrazovanju srednjih poljoprivrednih škola u Srbiji".

Obuka za rukovanje

Oprema je puštena u rad početkom ove nedelje, kada je izvršena provera njene tehničke ispravnosti , ali i obuka zaposlenih u školi koji će je i koristiti. Obuku su prošli i učenici poljoprivrende škole, jedine takve vrste u Sremu.

Učenici na smeru voćar i vinogradar kažu da će pneumatske makaze za rezidbu sada olakšati posao, imajući u vidu činjenicu da škola ima novi zasada jabuke sa preko 600 sadnica. U sastavu škole je i zasad vinove loze, kao i zasad višnje.

Goran Milošević

"Brže i kvalitetnije ćemo raditi rezidbu, a što je još važnije, imamo priliku da se tokom praktične nastave obučimo za rad na pneumatskim makazama. Do sada smo radili običnim makazama, pa je trebalo dosta vremena da uradimo rezidbu. Imamo i novi zasad jabuke što znači i više posla ove i narednih godina", kaže Goran Milošević, učenik drugog razreda.

Nova oprema za bolju nastavu

U rukovodstvu škole ističu da je donacija Evropske unije za srednje poljoprivredne škole u Srbiji veoma važna. Ona će prvenstveno koristiti učenicima u praktičnoj nastavi, kojoj se u rumskoj školi poklanja veliki značaj.

"Mi smo veoma zadovoljni što će naši učenici imati priliku da tokom praktičnog dela nastave koriste opremu koja se koristi i u evropskim školama. Naši đaci imaju odličnu teorijsku nastavu, ali praktični deo je nešto što nam je svima prioritet", kaže Milan Pupovac direktor rumske škole.

Iz ove škole potekli su sada priznati stručnjaci iz oblasti poljoprivrede, ali što je još važnije, svi oni koji su ostali na svom imanju - iz škole su izašli potpuno obučeni za proizvodnju.

Milan Pupovac

"Nama i jeste cilj da svaki naš učenik stekne znanje, koje po izlasku iz škole može da primeni na svom imanju. Zbog toga pokušavamo da nastavu modernizujemo, a ova donacije Evropske unije svakako je korak ka tom cilju", smatra Pupovac.

Stiže i nova oprema

Pored pomenute opreme, očekuju se i nove donacije. Kako sada stvari stoje, uskoro bi učenici mogli da dobiju uskorednu sejalicu, rasprskivač stajnjaka, ali i širokorednu sadilicu. Na spisku opreme je i cisterna za osoku, kombajn za silažu i voćarska seckalica - tarup.

Foto: Zlatko Markovinović


Foto prilog


Tagovi

Donacija Evropksa unija Škola Poljoprivreda Pneumatske makaze Oprema Pribor Voćarstvo Rezidba


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".