Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grčka poljoprivreda
  • 24.05.2016. 18:00

Evropska unija ulaže u grčku poljoprivredu

EU je uložila 150 miliona evra u razvoj malih i srednjih grčkih preduzeća.

Foto: vverve/bigstockphoto.com
  • 463
  • 22
  • 0

Evropski investicioni fond (EIF) potpisao je tri ugovora s grčkim posredničkim bankama i fondovima kako bi obezbedio 150 miliona evra dodatnih investicija vrlo malim, malim i srednjim kompanijama u Grčkoj. Svaki od tih ugovora podržava i program Evropske komisije.

Investicije i zajmovi za podizanje ekonomije

Sporazum nazvan COSME sa deoničarskom kućom Diorama će omogućiti ulaganja od 125 miliona evra u mala i srednja preduzeća. Sporazum EaSI sa Karditsa kooperativnom bankom pokriće zajmove od 5 miliona evra za više od 300 mikrozajmova. To će obuhvatiti uglavnom poljoprivrednike, nezaposlene mlade osobe, kooperative i društvena preduzeća aktivna u zelenoj ekonomiji, javljaju iz Evropske komisije.

Evropski fond za strateške investicije (EFSI) podržava sporazum InnovFin sa ProCredit grupom, a on će omogućiti 20 miliona evra inovativnim malim i srednjim preduzećima.

Prvi EFSI projekat potpisan u Grčkoj

Evropska investiciona banka (EIB) potpisala je finansijski sporazum vredan 15 miliona evra sa preduzećem Creta Farms SA, što je istovremeno i prva takva transakcija u Grčkoj. Tako će ova zemlja imati direktne koristi od Evropskog fonda za strateška ulaganja (EFSI), a koji je finansijska desna ruka investicionog plana za Evropu.

Creta Farms će dobijeni novac iskoristiti za razvijanje nove proizvodne linije hladno rezanih mesnih proizvoda i inovacija u mlečnoj industriji. Investicija će poboljšati konkurentnost ove kompanije na domaćem i izvoznim tržištima, a takođe će stvoriti više od 100 novih radnih mesta u Grčkoj. Potpredsednik Komisije Jirki Katainen, zadužen za poslove, rast, investicije i kompetitivnost je izjavio:

"Danas je važan dan za Grčku jer ulazi u evropske investicione planove. "Creta Farms" će iskoristiti novac za razvoj RDI i inovativnog agrobiznisa. Nadam se da će mnoge grčke kompanije u oblastima prehrambene industrije i turizma uskoro imati koristi od ovog investicionog plana."

Foto: vverve/bigstockphoto.com


Tagovi

Grčka Investicije Evropska investiciona banka EFSI Evropski investicioni fond Agrobiznis


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."