Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Genetski inženjering
  • 29.07.2018. 19:00

Evropski sud pravde: I kulture dobijene tehnikom uzgoja mutagenezom i promenama gena su GMO

Ta presuda je rezultat tužbe kojom su francuski poljoprivredni sindikat i osam udruženja zatražili od suda da naloži premijeru preduzimanje svih potrebnih mera radi uspostavljanja moratorijuma na biljne sorte otporne na herbicide i dobijene mutagenezom.

Foto: Bigstockphoto/trans961
  • 155
  • 7
  • 0

Evropski sud pravde je presudom, donesenom 25. jula, potvrdio da su kulture dobijene tehnikom uzgoja mutagenezom i promenama gena (gene editing) genetski modifikovani organizmi (GMO) i samim tim podložne zakonima koji ograničavaju upotrebu genetski modifikovanih organizama.

Sud se tako nije složio s biotehnološkom industrijom koja je tvrdila da je veliki deo mutageneze ili pak namernih promena gena neznatno drugačiji od mutageneze koja se javlja prirodno ili je indukovana zračenjem, stoji u saopštenju suda, navodi se iz Kancelarije poslanice Evropskog parlamenta Marijane Petir.

"Sud je potvrdio da su mutageneza i namerne promene gena genetski inženjering, pa ih zato treba regulisati GMO direktivom. Kontroverzna nova generacija genetskog inženjeringa mora biti podložna sigurnosnim proverama Evropske unije i označavanja. Nove tehnike genetskih modifikacija biljnih i životinjskih ćelija moraju da prođu bezbednosnu proveru njihovog uticaja na životnu sredinu i ljudsko zdravlje, kao i već postojeći GMO-i", naglasila je Marijana Petir. 

Tužba francuskog poljoprivrednog sindikata 

Sud napominje i da su iz te odluke izuzeti organizmi dobijeni mutagenezom koji su konvencionalno bili korišćeni u mnogim aplikacijama i imaju "dugi bezbednosni zapis" (long safety record). Međutim, naglašavaju kako ih države članice mogu slobodno podvrgnuti odredbama utvrđenim Direktivom ili mogu i drugačije regulisati u skladu s pravom EU.

Presuda je, objašnjavaju, rezultat tužbe od 12. marta 2015. godine kojom su tužioci glavnom postupku, francuski poljoprivredni sindikat i osam udruženja čiji je cilj zaštita životne sredine i distribucija informacija o opasnostima od GMO-a, zatražili od suda da poništi premijerovu odluku o odbijanju njihovog zahteva, te da naloži premijeru preduzimanje svih neophodnih mera radi uspostavljanja moratorijuma na biljne sorte otporne na herbicide i dobijene mutagenezom. Iz kancelarije Marijane Petir podsećaju i na to da su zalaganje i aktivnosti Petirove tokom 10 godina rezultirale da su sve županije u Hrvatskoj proglašene za GMO free i zabranile setvu GMO semena, pa makar i u oglednene svrhe.


Tagovi

GMO Mutageneza Europski sud pravde Marijana Petir


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!