Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 08.03.2019. 20:00

Evropski sud: Sve studije o glifosatu moraju biti objavljene

Evropski sud (ECJ) odlučio je da Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) mora objaviti sve studije o rizicima za nastanak raka koji se mogu povezati sa glifosatom.

Foto: Depositphoto/Leonid_Eremeychuk
  • 173
  • 7
  • 0

Evropski sud (ECJ) odlučio je da Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) mora objaviti sve studije o rizicima za nastanak raka koje možemo povezati sa glifosatom. Sud se složio sa argumentima Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a o postojanju javnog interesa za transparentnost koji prevazilazi tvrdnje poput Monsantovih i Cheminovih kako se studije o rizicima za rak, koje se koriste u procesu odobravanja glifosata, ne mogu objaviti zbog zaštite komercijalnih interesa kompanija, saopšteno je iz kancelarije evroparlamentarca Davora Škrleca.  

Kako objašnjavaju, u navedenom sudskom slučaju, zastupnici Zelenih/ESS-a u Evropskom parlamentu, žalili su se u maju 2017. godine zbog neobjavljenih dokumenata na osnovu kojih se vrši postupak odobravanja pesticida. Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) prethodno je, tvrde Zeleni, izjavila da je glifosat klasifikovala kao nekancerogen, na temelju neobjavljenih studija.

Ova odluka prekretnica je i pobeda za sve one koji zagovaraju veću transparentnost u procesu donošenja odluka na nivou EU-a. Sud je jasno dao do znanja da u ovom slučaju tajnost u zaštiti poslovnih interesa nije opravdana. EFSA sada mora objaviti izveštaje agrohemijskih divova o toksičnosti svojih proizvoda, kako bi naučnici i javnost mogli proceniti opasnosti koje ti pesticidi predstavljaju za ljudsko zdravlje i okolinu", rekao je zastupnik Zelenih i član Odbora za okolinu, javno zdravlje i sigurnost hrane Evropskog parlamenta, Davor Škrlec. 


Tagovi

Evropski sud EFSA Pesticidi Glifosat


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!