Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FADN
  • 15.06.2015. 17:30

FADN - pola veka podrške proizvođačima

FADN sistem omogućava godišnje praćenje prihoda i poslovanja poljoprivrednih gazdinstava u EU, te znatno doprinosi evaluaciji Zajedničke poljoprivredne politike i ukazuje na potrebe proizvođača.

Foto: http
  • 61
  • 3
  • 0

Jedan od izvornih sistema za prikupljanje i analizu podataka o prihodima poljoprivrednih gazdinstava prošle sedmice je obeležio svoju 50. godišnjicu. Reč je dakako o FADN-u, odnosno sistemu poljoprivrednih knjigovodstvenih podataka (engl. Farm Accountancy Data Network).

Takođe, poznata i po svom francuskom akronimu Rica (Reseau d'Information Comptable Agricole) ta mreža predstavlja evropski sistem nacionalnih anketa o računovodstvenim podacima poljoprivrednih gazdinstava EU, prikupljenih radi praćenja njihovih prihoda i poslovanja.

Obaveza svih članica EU

FADN je osnovan 1965. godine na nivou Evropske unije, kada su odlukom Veća 79/65 uspostavljene pravne osnove za organizaciju sistema. FADN sistem baziran je na godišnjem (knjigovodstvenom) prikupljanju proizvodnih, ekonomskih i finansijskih podataka na osnovu uzorka poljoprivrednih gazdinstava. Ta gazdinstva su podeljena u grupe prema sledećim kriterijumima: ekonomska veličina gazdinstva, vrsta (tip) poljoprivredne proizvodnje, pripadnost određenom regionu.

Pre 1989. podaci su čuvani na papiru, a do 2001. godine na magnetnoj traci. Sada se transparentno objavljuju u online bazi.

Sprovođenje godišnjih istraživanja o visini dohotka poljoprivrednih gazdinstava po EU FADN metodologiji instrument je Evropske komisije za vrednovanje dohotka poljoprivrednih proizvođača. Na taj način omogućeno je praćenje uticaja Zajedničke poljoprivredne politike na njihovo poslovanje te usmeravanje novih politika i pravilnika.

Pola veka sistema FADN prigodno je obeleženo 11. maja 2015. godine u Briselu. Tom prilikom, Fil Hogan, poverenik Evropske unije za poljoprivredu i ruralni razvoj je izjavio : "Srećan sam što FADN-u mogu da čestitam pedesetu godišnjicu! Ovaj sistem daje važan doprinos oblikovanju i evaluaciji politike i doprinosi tome da CAP teče glatko. Nakon prvih pola veka rada, raduje me što će ovaj sistem još mnogo godina nastaviti da nam pruža korisne analize".

Godišnje se analizira 80.000 EU gazdinstava

Danas je FADN jedini izvor mikroekonomskih podataka poljoprivredne proizvodnje, usklađenih s knjigovodstvenim načelima. Istraživanje ne pokriva sva poljoprivredna gazdinstva u Uniji, već samo ona koja zbog njihove veličine možemo da smatramo komercijalnima.

Trenutno, godišnja analiza se sastoji od preko 80.000 gazdinstava. Oni predstavljaju populaciju od oko 5 miliona farmi u Evropskoj uniji, što pokriva gotovo 90 % ukupnog korišćenog poljoprivrednog područja (UAA) i račun za oko 90 % od ukupne poljoprivredne proizvodnje.

Foto: http://assets.fwi.co.uk/


Tagovi

Evropska Unija Evropska komisija Zajednička poljoprivredna politika Fil Hogan FADN Sistem poljoprivrednih knjigovodstvenih podataka Rica Poverenik za poljoprivredu


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.