Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO index
  • 08.01.2022. 07:30

FAO cene hrane: Žitarice beleže pad, a mlečni proizvodi rast

Cene mlečnih proizvoda su u decembru 2021. zabeležile rast, dok su ostale u padu. Kako stoje vrednosti žitarica, šećera, mesa?

Foto: Depositphoto/bodnarphoto
  • 429
  • 35
  • 0

Nakon višemesečnog rasta, u decembru 2021. je zabeležen pad indeksa cena hrane, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

On je prošli mesec iznosio 133,7 boda, što je manje u odnosu na novembar. Interesantno je da je indeks bio viši za mlečne proizvode, dok vrednosti svih podindeksa beleže značajni mesečni pad, pri čemu su međunarodne cene biljnih ulja i šećera značajno padale iz meseca u mesec.

Upoređujući 2021. s prethodnom, cene hrane su ukupno porasle za 28 odsto, na najviše nivoe u zadnjih deset godina. Indeks je u proseku imao 125.7 bodova, što je najviši nivo od 2011. godine, kada je iznosio 131.9 bodova.

Cene žitarica pale

U decembru 2021. je FAO indeks cena žitarica bio za 0,6 odsto niži i u proseku iznosio 140,5 bodova što je manje nego u novembru. Izvozne za pšenicu pale su u decembru, usled poboljšanja ponude nakon žetve na južnoj hemisferi i usporavanja potražnje. One za kukuruz su bile stabilnije, potkrepljene snažnom potražnjom i zabrinutošću zbog dugotrajne suše u Brazilu.

Prošle su godine vrednosti te dve žitarice bile 44,1 boda i 31,3 odsto više, uglavnom zbog velike potražnje i manje ponude, posebno među velikim izvoznicima pšenice. Riža je bila jedina glavna žitarica koja je zabeležila trend pada u 2021., a cene su bile niže u prosjeku četiri odsto ispod nivoa iz 2020. Kada je reč o ječmu, blago su smanjile.

Izvozne cene pšenice su pale (Foto: Martina Popić)

Predviđa se da će svetska upotreba žitarica u 2021/22. godini porasti na 2,810 miliona metričkih tona, a da će globalne zalihe do kraja sezone 2022. godine pasti za 0,9 odsto u odnosu na početni nivo. U izveštaju koji je dao FAO, predviđa da će se globalna trgovina žitaricama u 2021/22. godini povećati na 480 miliona metričkih tona, uz očekivano povećanje svetske trgovine pšenicom od 2,2 odsto.

Rasla cena mlečnih proizvoda

Što se tiče indeksa cena mlečnih proizvoda, on je u decembru porastao i bio 128,2 boda, što je za 1,8 odsto više od prethodnog meseca. U istom mesecu su međunarodne cene za puter i mleko u prahu nastavile da rastu zbog jake globalne uvozne potražnje. Blago su porasle one za sir.

Cena šećera u decembru je manja u odnosu na novembar i dostigla je najniži nivo u poslednjih pet meseci. 

U odnosu na rekordno visok nivo zabeležen u prethodnom mesecu, indeks cena biljnog ulja je u decembru proseku iznosio 178,5 poena. To je rezultat nižih za palmino i suncokretovo, dok su vrednosti sojinog i repičinog ulja ostale praktično nepromenjene iz meseca u mesec. Za 2021.godinu u celini, FAO indeks cena biljnog ulja je u proseku iznosio 164,8 bodova, što je čak 65,4 poena (ili 65,8 odsto) više u odnosu na 2020. i predstavlja najviši godišnji maksimum svih vremena.

Govorimo li o mesu, FAO indeks je u decembru neznatno promenjen u odnosu na novembar i iznosio je 111,3 boda što je za 17,4 odsto više u odnosu na isti mesec 2020. Cene svinjskog padaju već šesti mesec za redom, ali i za meso živine, dok one za ovčetinu rastu.


Tagovi

FAO Indeks cena Cene Žitarice Šećer Biljna ulja Meso Cene hrane


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.