Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena hrane
  • 07.08.2023. 15:00

FAO: Poskupela hrana, najviše biljna ulja i pirinač

Julski pregled cena pokazao je da je došlo do poskupljenja hrane, jeftiniiji su meso i šećer.

Foto: Depositphoto/8th
  • 121
  • 23
  • 0

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), indeks cena hrane blago se oporavio u julu i bio je veći za 1,3 odsto u odnosu na jun. Ipak, i dalje je ispod svoje vrednosti u ovom mesecu prošle godine za 11,8 odsto. To je rezultat rasta indeksa cena biljnih ulja koji je delimično kompenzovan značajnim padom indeksa cena šećera, zajedno sa malim padom indeksa cena žitarica, mlečnih proizvoda i mesa.

Najviše porasle cene ulja, a pala cena kukuruza

Indeks cena biljnih ulja naglo je porastao prošlog meseca za 12,1 odsto u odnosu na jun 2023., nakon sedam meseci uzastopnih pada. Ovo povećanje je bilo uzrokovano višim kotacijama ulja suncokreta, palme, soje i uljane repice. Međunarodne cene suncokretovog ulja su se u julu oporavile za preko 15 odsto, što je uglavnom bilo zbog ponovne neizvesnosti oko produženja crnomorskog dogovora, nakon odluke Rusije da ne produži dogovor posle 17. juna.

FAO indeks cena žitarica je u julu za 0,5 odsto manji nego u junu i 14,5 odsto u odnosu na prošlu godinu. Posledica je to pada međunarodnih cena krupnozrnih žitarica koje su u odnosu na jul pale za 4,8 odsto. Najveći pad je imao kukuruz zbog povećanih sezonskih zaliha iz žetve u Argentini i Brazilu i potencijalno veće proizvodnje od očekivane u Sjedinjenim Američkim Državama. Cene ječma su stabilne, dok su međunarodne cene pšenice porasle su za 1,6 odsto.

Manje zalihe mleka u Evropi, jeftinije meso i šećer

Za 0,4 odsto je manji indeks cena mlečnih proizvoda u odnosu na jun, što predstavlja sedmi uzastopni mesečni pad. Cene sira su se oporavile nakon što su visoke temperature uticale na sezonsko smanjenje zaliha mleka u Evropi. Povećale su se cene punomasnog mleka.

Julski indeks cena mesa je pao za 0,3 odsto. Ponude za govedinu, ovčetinu i živinsko meso su se smanjile zbog solidne ponude, a za neke vrste i niže potražnje vodećih uvoznika. Porasle su cene svinjskog mesa kao odraz visoke sezonske potražnje i ograničenih zaliha u zapadnoj Evropi i SAD. Cene ovčetine padaju već treći mesec za redom.

U julu je pao i indeks cena šećera za 3,9 odsto, što predstavlja drugi uzastopni mesečni pad. Ipak, je 29,6 odsto iznad nivoa u istom mesecu prošle godine. Dobra berba šećerne trske u Brazilu i kiše u Indiji su uticali na svetske cene šećera. Usporena je potražnja iz Indonezije i Kine, koje su najveći uvoznici. Pad cena je obuzdala zabrinutost na mogući uticaj fenomena EL Ninjo na usev šećerne trske 2023./24., posebno u Tajlandu.

Indeks za pirinač je u julu porastao za 2,8 odsto u odnosu na jun, ali i za neverovatnih 19,7 odsto u odnosu na prošlu godinu. Prema FAO-u, ovaj pritisak na povećanje cena pirinča dovodi do značajnih zabrinutosti za sigurnost hrane za veliki deo svetske populacije, posebno za najsiromašnije.


Tagovi

FAO cijene FAO indeks cena hrane Cene hrane Cene mesa Cene biljnih ulja Cene žitarica FAO cene


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.