Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinski proizvodi
  • 15.07.2023. 15:00

Zašto suncokretovo ulje i pšenično brašno mogu da budu konkurentni na EU tržištu?

Promene u klimi i navikama potrošača država članica Evropske unije stvaraju i rizike i mogućnosti za ukrajinske proizvođače. Osim ulja i brašna, tu su još dva proizvoda

Foto: Depositphoto/sarymsakov
  • 172
  • 24
  • 0

Oblasti u kojima ukrajinski proizvodi mogu da budu najkonkurentniji na evropskom tržištu su proizvodnja suncokretovog ulja i pšeničnog brašna, kao i putera i piletine, izvestio je APK Inform.

Stručnjaci Centra za istraživanje hrane i korišćenja zemljišta pri Kijevskoj školi ekonomije KSE Agrocenter došli su do ovog zaključka u svom izveštaju "Konkurentnost ukrajinske prerađivačke industrije na tržištu EU".

Rizici i mogućnosti

Promene u klimi i navikama potrošača država članica Evropske unije stvaraju i rizike i mogućnosti za ukrajinske proizvođače.

Propisi koji već postoje ili će se primenjivati u budućnosti mogu da ograniče pristup ovom tržištu. Ta ograničenja mogu da budu fizička, zbog neispunjavanja uslova, ali i finansijska, jer će trebati novčana sredstva za postizanje EU zahteva.

Šta bi Ukrajina mogla da iskoristi?

Potražnja EU za uvozom hrane mogla bi da se ubrza zbog smanjenja domaće proizvodnje kao rezultat implementacije strategije od "Od njive do trpeze". Navode kako Unija sprovodi program zajmova i grantova za poljoprivrednike da stimulišu održivu poljoprivredu, što ukrajinski proizvođači mogu da iskoriste u svoju korist. 


Tagovi

Ukrajinska poljoprivreda Uvoz iz Ukrajine Izvoz iz Ukrajine Evropska Unija Ukrajina Ukrajinski proizvodi


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #Priroda

"Pred oluju 2"
Fotografija nastala 11. juna u 12:18 č, u ataru sela Brežane, Požarevac, neposredno pred početak oluje.