Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametne tehnologije
  • 07.05.2017. 19:00

Farma iz kutije za instant poljoprivrednike

Jedan hektar dovoljan je za funkcioniranje održive farme na solarnu energiju, koja osigurava izvor hrane za 150 osoba.

  • 3.241
  • 161
  • 0

Jedan hektar dovoljan je za funkcioniranje održive farme koja osigurava izvor hrane za 150 osoba. Startup iz San Franciska dodatno je olakšao početak za jednu ovakvu farmu.

Farma iz kutije ili "Farm From a Box" pruža mogućnost pokretanja uzgoja hrane i ostvarivanja profita uz nekoliko jednostavnih alata. Svaka jedinica u skladištu sadrži kompletan ekosistem pametnih tehnologija u poljoprivredi, kako bi poboljšali produktivnost i to uz pomoć obnovljivih izvora energije, od "mikro-drip" navodnjavanja do komunikacijske tehnologije i dovoljna je za održavanje jednog hektara.

Ideja iz Kenije

Osnivači Brendi Dekrli (Brandi DeCarli) i Skot Tomson (Scott Thompson) dobili su ideju nakon rada u Keniji, gde su uzgajali hranu u skladištima zbog nedostatka infrastrukture.

Ovaj paket je dizajniran za olakšavanje organizacije farme, koja će osigurati prehrambenu nezavisnost. Cena mu je 50.000 dolara, a namenjen je za neprofitne organizacije, društvene grupe, pa i pojedince.

Prototip u Kaliforniji

Skladište sadrži solarnu pumpu i kompletan sistem navodnjavanja, koji pomaže da se efikasnijim raspolaganjem voda sačuva. Ima i dodatne "plug-inove", koje je moguće dodati osnovnom paketu, a koji uključuju i sistem za očuvanje useva, kao i sistem za pročišćavanje vode.

Jedan prototip ove farme postoji u Kaliforniji u uslovima suše i efikasniji je nego što se mislilo u početku. "Farm From a Box" bi mogao postati svakodnevica u zemljama kao što su Kenija, Avganistan, Nepal, Butan, Etiopija.

Foto i video: farmfromabox


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."