Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Digitalna poljoprivreda
  • 26.02.2020. 15:00

Farmeri berači podataka: Sledi neviđena kontrola nad evropskim poljima?

Gledamo poljoprivrednu trku digitalnog naoružanja u kojoj će pobednik dominirati i kontrolisati našu hranu, prirodu i poljoprivrednike koji nas hrane, upozorila je Mjut Šimf iz organizacije "Friends of the Earth Europe".

Foto: Depositphos/rustsleeps
  • 221
  • 10
  • 0

Distopijska budućnost postaće realnost za poljoprivrednike, u slučaju da Evropska komisija ne reguliše podatke genererisane putem novih tehnologija, a kako bi se sprečilo da nekolicina globalnih korporacija učvrsti svoju dominaciju u poljoprivredno-prehrambenom lancu, stoji u pozivu organizacije Friends of the Earth Europe.

U ovoj se organizaciji bore za prava posebno malih poljoprivrednika i prava na hranu. Smatraju kako je naš kontinent blizu toga da omogući centralizaciju i koncentrisanje poljoprivrednih podataka u neviđenim razmerama, bez ikakvih propisa, na šta upozoravaju u novom izveštaju s kojim su izašli u  javnost nakon što je šefica EK za digitalnu tehnologiju Margrete Vestager objavila saopštenje o budućnosti digitalnog doba. 

Poljoprivrednici kao berači podataka

Digitalna poljoprivreda, poznata i kao "precizna poljoprivreda", odnosi se na tehnološki pristup praćenja i optimizacije procesa u poljoprivrednom lancu vrednosti. No, u ovom izveštaju aktivisti tvrde kako bi inovativne prakse mogle da pretvore poljoprivrednike u 'berače podataka - zavisno od agrobiznisa i tehnoloških korporacijama, ako ostanu neregulisane. "To bi bila katastrofa za poljoprivredu, zaštitu prirodnih resursa i biodiverzitet, te na kraju i za naše krajolike i hranu koju jedemo", upozoravaju. 

Mjut Šimf, predstavnica kampanje za hranu ove organizacije kaže da, ukoliko se aktivnosti ne regulišu, "poljoprivrednici će biti prepušteni divovskim korporacijama koje žele da steknu neviđenu kontrolu nad evropskim poljima", dodajući da je to "kriza koja se može izbeći i u kojoj EU mora da zaštiti svoje poljoprivrednike".

Ko su ključni akteri na tržištu digitalne poljoprivrede?

Već je u studiji Evropskog parlamenta iz 2017. godine, dakle pre tri godine, naglašeno kako oni koji poseduju podatke imaju mogućnost usmeravanja i kontrole, što ih dovodi u povoljniji položaj, stvaranje dodatne vrednosti i velikog prihoda u poljoprivredi. 

Svedoci smo kako sve više rastu ulaganja u digitalnu poljoprivredu, a očekuje se da će ovo tržište do 2025. da dosegne više od 10 milijardi evra, piše euobserver. Zanimljivo je da su prema nevladinim organizacijama koje se bave ovom kampanjom, ključni akteri na tržištu digitalne poljoprivrede sve veće poznate multinacionalne hemijske kompanije industrije pesticida, a za koje smatraju kako podstiču proizvodnju štetnu za životnu sredinu. Sada im se, kako kažu, pridružuju tradicionalni tehnološki divovi, uključujući Sony, Philips, Orange, Uber, Bosch, Siemens, Google i Microsoft.

EU mora da postavi propise slične GDPR-u

"Gledamo poljoprivrednu trku digitalnog naoružanja u kojoj će pobednik dominirati i kontrolisati našu hranu, prirodu i poljoprivrednike koji nas hrane", upozorila je Šimf.

U ovoj organizaciji poručuju da EU mora da razvije visoke standarde koji jamče prava poljoprivrednika na njihove podatke, slično postojećem zakonodavstvu o zaštiti ličnih podataka (GDPR). 

"Tehnološki bum u poljoprivredi mogao bi da koristi održivim i malim poljoprivrednicima i da podrži širenje agroekologije, ali to se može dogoditi samo ako su podaci i tehnologija poljoprivrede regulisani od strane EU-a i kontrolisani od strane poljoprivrednika koji ih prikupljaju i koriste, a ne multinacionalne korporacije", zaključuju u Friends of the Earth Europe.


Tagovi

Digitalna poljoprivreda Distopija Friends of the Earth Europe Zaštita podataka Agrobiznis Evropska komisija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃