Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mobilne tehnologije
  • 28.08.2015. 08:00

Farmeri iz grada proizvodnju kontrolišu telefonom!

Pošto visokotehnološka oprema nije dostupna većem broju poljoprivrednih proizvođača, osmišljene su jeftinije opcije dostupne i na običnim mobilnim telefonima.

Foto: depositphotos.com
  • 173
  • 20
  • 0

U Keniji je sve više takozvanih telefonskih poljoprivrednika. Oni koriste nove tehnologije i biraju platforme koje im pomažu da što efikasnije upravljaju usevima na njihovim farmama. Tako im mobilni uređaji omogućavaju da žive i rade u gradu, a bave se poljoprivredom na selu.

Tehnološki div IBM trenutno u Keniji sprovodi projekat EZ-Farm pomoću kojega se istražuje na koji način sofisticirani analitički podaci mogu da pomognu farmerima da ostanu u kontaktu s onim što se stvarno događa u njihovim malim kompanijama izvan gradova.

Do podataka preko aplikacije

I u afričkoj Keniji sve više poljoprivrednika koristi mobilne aplikacije za poboljšanje proizvodnje.

Tako se senzori strateški razmeštaju naokolo da bi se na farmama kontrolisao nivo vode, količina vlage u zemljištu i oprema za navodnjavanje. Infracrvene kamere mere nivo fotosinteze, koji može da ukaže na to da li su usevi previše ili premalo zaliveni, a svi prikupljeni podaci se bežičnim putem šalju IBM Cloudu kome poljoprivrednici mogu da pristupe pomoću aplikacije na svojim pametnim telefonima.

"Takvi telefonski poljoprivrednici često tokom vikenda putuju da bi posetili svoje farme. Oni traže pametne načine da bi bolje upravljali vodnim resursima neophodnim za navodnjavanje i rast njihovih useva", kaže Kala Fleming koja u IBM-u vodi vodna i poljoprivredna istraživanja.

Dostupna i jeftinija rešenja

Kreirana je i digitalna mreža malih gazdinstava i korisnika vode koji pružaju mogućnost drugim organizacijama koje tragaju za uslugom s dodanom vrednošću, da bi generisale prihode i povećale produktivnost.

Međutim, takva visokotehnološka oprema nije dostupna većem broju malih gazdinstava, pa zato postoje i jeftinija tehnološka rešenja koja jednako utiču na jačanje poljoprivrednika do kojih često nisu dolazile informacije ili su ih loše savetovali.

Harun Munuve koji gaji različite vrste useva na svojoj farmi u Ruiru, nekoliko kilometara severno od Najrobija kaže kako se u početku oslanjao na komšije ili trgovce u poljoprivredi da bi saznao koju vrstu semena treba da uzgaja. Ipak, poslednja sezona je bila presudna za njega. Odlučio se i posadio nekoliko određenih sorti koje, kako se ispostavilo, nisu bile baš najbolje za njegovu regiju. Nije više oklevao nego je pokrenuo aplikaciju MbeguChoice kako bi mu ona pomogla u proizvodnji.

MbeguChoice aplikacija dostupna svima

Ova aplikacija zahteva da korisnici odgovore na nekoliko jednostavnih pitanja o lokaciji i željenoj vrsti useva da bi mogli da dobiju savet o dostupnom semenu, ko ga prodaje, kakva su mu svojstva, koliko je otporno na sušu i kada sazreva. "Znamo sve o novim sortama i gde uspevaju. Više ne moram da se oslanjam na druge. Svestan sam svake nove sorte i kako ona uspeva u mom kraju", kaže Munuve.

Iza aplikacije MbeguChoice stoji kompanija Agri Experience čija direktorka Ejlin O'Konor kaže kako su oni poljoprivrednicima ponudili izbor, ali da često ne znaju šta je to. "Dobro seme na pogrešnom mestu više nije dobro seme. Seme koje odlično funkcioniše u Najrobiju nije dobro na nižim visinama", dodaje ona priznajući ipak kako mnogi poljoprivrednici imaju osnovne mobilne telefone zbog kojih im nije omogućen ovakav visokotehnološki pristup, ali se uprkos tome pripremaju za budućnost.

WeFarm za jednostavne mobilne telefone

Zbog toga s korisnim informacijama do farmera s takvim jednostavnim mobilnim telefonima pokušava da se dođe putem SMS-ova i tekstualnih poruka. Jedna od aplikacija je WeFarm koja omogućava poljoprivrednicima da im postave pitanja o specifičnom problemu na svojoj farmi, a na koga im odgovaraju njihovi vršnjaci. Od kada je pokrenuta u februaru ove godine, na WeFarm se prijavilo više od 4.500 poljoprivrednika.

"Veliki deo sveta nema pristup internetu ili informacionim servisima. To naročito važi za male poljoprivrednike koji obično žive u izolovanim ruralnim područjima, daleko od internet kioska ili stručnih saveta", kaže Tereza Nekesa, programska menadžerka kompanije WeFarm Afrika.

FarmDrive za izradu kreditnog profila

Stoga su morali da se opredele za tehnologiju dostupnu njihovoj ciljanoj grupi kako bi ona profunkcionisala. Međutim, takve podatke Peris Bosire, suosnivač kenijske kompanije FarmDrive smatra beskorisnima, ako se ne povežu s finansijama. A trenutno je svega 1 % komercijalnih kredita u istočnoj Africi otišao na poljoprivredu. "Postoji veliki jaz kod finansiranja, a osećamo kako tehnologija može da odigra ulogu da se to premosti", kaže Bosire.

Tako FarmDrive pomaže farmerima da izgrade kreditni profil i unesu ulazne finansijske podatke pomoću SMS-a ili aplikacije na androidima ili online da bi se povezali s kreditnim kućama i poslovnim bankama radi pravovremenog i važnog informisanja.

Stiven Kiguru gaji stoku, pčele i povrće na svojoj maloj farmi u Lari u pokrajini Kiambu, a da bi znao kako mu se posao razvija i napreduje, počeo je da koristi FarmDrive. "Nisam znao mnogo o profitu koji se stvarao iz različitih aktivnosti na farmi u koje sam uključen, gde bolje zarađujem i šta se traži na tržištu", kaže on.

Neiskorišćeni potencijal mobilne indistrije i IT sektora

Pomoću SMS-a, na svom običnom mobilnom telefonu sada prima izveštaje o poljoprivrednim aktivnostima, a zahvaljujući rastućem kreditnom profilu, možda će mu u budućnosti biti dostupan i zajam.

Iako tehnologija nudi veliki potencijal malim gazdinstvima u Africi, Emilio Hernandez, službenik za finansije u poljoprivredi pri FAO-u, veruje kako je iza Kenije manje inovacija nego što bi ih trebalo biti. Prema njegovom mišljenju, nezgrapna regulacija IT i mobilne industrije često je kočnica napretka. "Svi se slažu da postoji neiskorišćeni potencijal, ali je ograničen na određenim mestima, pa je pitanje: koliko veliko to može da bude?", pita se on.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Poljoprivreda Razvoj Pčele Usevi Farma Zajam FAO Stoka Tehnologija Inovacija Afrika Vodni resursi Kenija Aplikacije IBM Poljporivrednici Infracrvene kamere EZ-Farm Senzori Digitalna mreža Harun Munuve MbeguChoice Kala Fleming Agri E


Autorka

Ivana Barišić

Više [+]

Pre nego što je upisala studije prava, Ivana je počela da se bavi novinarstvom, pa je u ovom poslu i ostala. Pisala je za nekoliko dnevnih listova, a ima iskustva i sa televizijskim novinarstvom. Kada ne piše, vozi bicikl ili skija.:)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!