• Protesti u Španiji
  • 27.02.2020. 15:00

Farmeri se izborili za više cene: Zabranjena sniženja ispod troškova proizvodnje

Mere imaju za cilj da pruže farmerima više moći i potencijala u pregovorima s trgovačkim lancima i velikim distributerima. Cilj zakona je ograničiti sniženje cena ispod troškova proizvodnje, a što će biti moguće samo u uslovima kada proizvodu istekne rok trajanja.

Foto: Vedran Stapić
  • 105
  • 5
  • 0

Španski poljoprivrednici izborili su se za svoja prava nakon nekoliko nedelja protestvovanja u brojnim gradovima te zemlje. Blokirali su ulice, rasipali povrće po ulicama, čak su se sukobili s policijom. Tamošnji sindikat UPA (Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos), koji predstavlja male proizvođače, upozoravao je kako su im prosečni prihodi prošle godine pali za devet odsto, a zbog rasta troškova proizvodnje i pada otkupne cene proizvoda. Tvrde kako cenu ruše veliki trgovački lanci i tako ih dovode u neodrživo stanje.

Berlin blokiran traktorima - farmeri poručuju: Umorni smo jer nas za sve krive

Nakon svega, njihova vlada odobrila je niz mera koje će im jamčiti da svoje proizvode neće morati da prodaju po niskim cenama, piše Reuters.

Prema predloženom zakonu, kupoprodajni ugovori trebali bi se indeksirati do troškova proizvodnje, čime se osigurava da poljoprivrednik ne mora prodati svoje proizvode po niskoj ceni i time biti na gubitku, stoji u izjavi ministra poljoprivrede Luisa Planasa.

Više moći u pregovorima sa supermarketima i velikim distributerima

Mere imaju za cilj da pruže farmerima više moći i potencijala u pregovorima sa supermarketima i velikim distributerima. Cilj zakona je ograničiti sniženje cena ispod troškova proizvodnje u trgovačkim centrima, a što će biti moguće samo u uslovima kada proizvodu istekne rok trajanja.

"Postoji jasna neravnoteža u lancu proizvodnje hrane, vladin cilj je vratiti ravnotežu između svih veza i osigurati transparentan sistem. Verujemo da je moguće da ne dođe do povećanja troškova za potrošače, ali da poljoprivrednici za svoje proizvode dobiju pravedniju cenu", rekao je Planas.

Nezadovoljstva poljoprivrednika u celoj EU

Protesti u Španiji deo su šireg obrasca nezadovoljstva u čitavoj Europskoj uniji. Poljoprivrednici iz Belgije, baltičkih zemalja, ali i drugih država, protestvovali su prošle nedelje u Briselu, gde su čelnici EU-a dogovarali sedmogodišnji proračun u kojem se predlaže smanjenje sredstava za subvencioniranje poljoprivrede.

Farmeri blokirali ulice Pariza - bacali slamu na Jelisejska polja

U sadašnjem je proračunskom okviru za razdoblje 2014. do 2020. za poljoprivredu namenjeno 383 milijarde evra, dok je za novo proračunsko razdoblje od 2021. do 2027. Komisija predložila 324 milijarde evra. Predsednik Evropskog veća Charles Michel 'povećao' je iznos na 329 milijardi evra, što još uvek predstavlja značajan rez (za 54 milijarde eura).

Odlazak Velike Britanije ostavlja veliku rupu u evropskom proračunu, a uz to, pojavili su se novi prioriteti za finansiranja poput većeg ulaganja u istraživanje i razvoj, digitilazaciju, odbranu i migracije koji su poljoprivredu bacili u drugi plan. 

Farmeri sa 4.000 traktora zakrčili ulice Hamburga

Podsetimo, od prošle godine javlja se sve više ovakvih protesta. Holandski poljoprivrednici su traktorima stvorili kolone duž čitave zemlje jer ih je vlada optužila za stvaranja izduvnih gasova staklene bašte. Farmeri su zatim blokirali ulice u Berlinu i Parizu zbog vladine politike, a nedavno je i na jednom od najvećih poljoprivrednih sajmova u Evropi, Zelenoj nedelji održan masovni protest pod sloganom "Siti smo svega".  


Tagovi

Poljoprivredni protesti Španija Francuska Nemačka Belgija Sedmogodišnji proračun Zakon Troškovi proizvodnje Otkupna cena


Autorka

Lucija Bencaric

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.