Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vodik
  • 04.03.2023. 18:00

Fendt traktor na vodonik: Dva prototipa poslata na farme

Fendt želi u realnim uslovima ispitati upotrebljivost i potencijal performansi vodonika za poljoprivredne mašine.

Foto: Fendt
  • 113
  • 58
  • 0

Fendt je predstavio prvi prototip traktora na vodonik, na nedavno održanom samitu o vodoniku čiji domaćin je bilo bavarsko ministarstvo za ekonomska pitanja, regionalni razvoj i energetiku.

Tim je povodom istaknuto da su poljoprivreda i šumarstvo od centralnog značaja za energetsku tranziciju. To se najviše odnosi na proizvodnju i upotrebu energije na farmama i poljomehanizaciju gde upotreba ovog energenta ima tehnološki potencijal i praktičnu upotrebu. 

Projekt za budućnost

Fendt i drugi partneri učestvuju u projektu H2Agrar koji se sprovodi u Donjoj Saksoniji, a njime se želi istražiti infrastruktura za vodonik, za potrebe u poljoprivredi. Projekt je već osvojio nagradu "DLG Agrifuture Concept Award" 2022. godine.

Po prvi put će se na farmama redovno koristiti traktori na ovakav pogon.

Ministar Hubert Eivanger podržava inovacije

Fendt je proizvodnju najavio još prošle godine, a sada će isporučiti svoja dva prototipa prve generacije farmama u Donjoj Saksoniji u aprilu ove godine.

Fendt najavio proizvodnju električnog traktora e100 Vario

Cilj projekta je istraživanje i uspostavljanje infrastrukture.

"Vidim vodonik kao veoma važno rešenje za probleme u poljoprivredi i šumarstvu koji mogu obezbediti dosta energije za njegovu proizvodnju", rekao je bavarski ministar za ekonomska pitanja, regionalni razvoj i energetiku Hubert Eivanger. Navodi da solarne i vetroelektrane proizvode električnu energiju na poljoprivrednom i šumskom zemljištu, a što se može koristiti za proizvodnju ovog pogonskog goriva. Kruna projekta je da ga farmeri upotrebe za svoje traktore i druge poljoprivredne mašine. Dodao je da se nada da će Fendt nastaviti da razvija prototip, jer su takve inovacije potrebne.


Foto prilog


Tagovi

Fendt H2Agrar Traktor na vodik Prototip Održiva poljoprivreda Vodonik


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.