Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita konkurencije
  • 05.09.2015. 07:00

Ferero nije smeo da kupi firmu "Aleksa Šantić"?

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije pokrenula je postupak ispitivanja koncentracije koja je nastala kada je firma Agriser, u vlasništvu italijanskog Ferera, preuzela poljoprivredno preduzeće "Aleksa Šantić".

Foto: depositphotos.com
  • 1.298
  • 37
  • 0

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije pokrenula je postupak ispitivanja koncentracije koja je nastala kada je firma Agriser, u vlasništvu italijanskog Ferera, preuzela poljoprivredno preduzeće "Aleksa Šantić" iz istoimenog mesta kod Sombora, objavljeno je na sajtu te komisije.

Komisija je po službenoj dužnosti pokrenula postupak ispitivanja koncentracije koja je sprovedena, iako nije odobrena u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije.

Prihodi nadmašili uslove za postojanje obaveze prijave koncentracije

Postupak je pokrenut jer je Komisija utvdila da je vlasnik Agriser d.o.o. - Ferero trejding iz Luksemburga, u obračunskoj 2014. godini, koja je prethodila godini sprovođenja koncentracije, ostvarila na svetskom i na tržištu Srbije, ukupne prihode koji prema Zakonu o zaštiti konkurencije nadmašuju propisane uslove za postojanje obaveze prijave koncentracije.

Ferero, koji je proizvođač poznatih svetskih prehrambenih brendova kinder, ferero i nutela, ostvario je na svetskom tržištu u 2014. godini prihod veći od 100 miliona evra, a na tržštu Srbije prihod veći od 10 miliona evra prodajom proizvoda preko distributera.

Imovina "Alekse Šantića" prodata je u aprilu ove godine kompaniji Ferero za 7,95 miliona evra. Ferero je kupio poljoprivredno zemljište ukupne površine 699,5 hektara sa pratećim objektima, a kupac je formalno kompanija Agriser d.o.o. iz Beograda, čiji je Ferero vlasnik. Oni su bili i jedini učesnik na licitaciji za imovinu preduzeća iz mesta Aleksa Šantić, a zemljište je prodato po početnoj ceni. Agriser je tada najavio da će u naredne dve godine investirati u zasade lešnika na svih skoro 700 hektara.

Foto: depositphotos.com; dejangeorgijev2


Izvori

Tanjug


Tagovi

Svetsko tržište Monopol Ferero Aleksa Šantić Agriser Komisija za zaštitu konkurencije Licitacija Nutela Kinder Prihodi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]