Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inđija
  • 25.10.2017. 08:00

Finansijska pomoć poljoprivrednicima

U Inđiji su nedavno potpisani ugvori sa poljoprivrednicima iz te sremske opštine, koji su se odlučili za kupovinu poljoprivredne mehanizacije.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 270
  • 13
  • 0

Lokalne samouprave u Sremu raznim subvencijama pomažu poljoprivrednim proizvođačima iz tog regiona. U opštinskim kasama opredeljena su ne mala sredstva za razvoj poljoprivrede, jer se najveći deo Sremaca isključivo bavi poljoprivredom.

U Inđiji su nedavno potpisani ugovori sa poljoprivrednicima iz te sremske opštine, koji su se odlučili za kupovinu poljoprivredne mehanizacije.

Potpisana 54 ugovora

U Agenciji za ruralni razvoj opštine Inđija (ARRI) potpisani su ugovori po drugom i trećem preseku za investicije u fizička sredstva i osiguranje useva. Prema rečima Ivane Pejović Ševrt, direktorice ARRI za investicije u fizička sredstva po drugom preseku potpisana su 24 ugovora za ukupan iznos od milion 863 hiljada dinara, u okviru trećeg preseka 18 poljoprivrednika potpisalo je ugovore za ukupan iznos od milion i 997 hiljada dinara. Takođe, potpisano je i 12 ugovora ukupne vrednosti od 422 hiljade dinara za osiguranje useva.

Goran Krčelić, ratar iz Novog Slankamena jedan je od poljoprivrednika sa teritorije opštine Inđija, koji je dobio povraćaj sredstava od 50 odsto za investicije u fizička sredstva, odnosno za kupovinu nove priključne mehanizacije.

"Odlučio sam se za kupovinu nove tanjirače, koja će mi olakšati rad u polju, pogotovo sada kada pripremamo zemlju za setvu pšenicu. Sredstva koja je Agencija uz pomoć Opštine obezbedila za nas, veoma su značajna", rekao je Krčelić.

Iz opštinske kase 24 miliona dinara za poljoprivredu

Lokalna samouprava ove godine izdvojila je ukupno 24 miliona dinara za podsticaj razvoju poljoprivrede po više osnova. Do kraja godine ostalo je još da se utroše sredstva za veštačko osemenjavanje i za osiguranje useva.

"Interesovanje za sve opštinske konkurse bilo je veoma veliko. Agencija za ruralni razvoj je uradila svoj deo posla u 2017. godini, koji se tiče sprovođenja konkursa i sada radimo na zahtevima za isplatu sredstava koje je lokalna samouprava obezbedila kroz ovogodišnji agrarni budžet. Sledeće godine takođe će biti opredeljena značajna sredstva za pomoć našim poljoprivrednicima koja će biti utrošena, kao i ove, u skladu sa njihovom potrebama", istakla je Ivana Pejović Ševrt.

Da će novca za poljoprivredu i u sledećoj godini biti, potvrđuju i iz ostalih sremskih opština. U toku je izrada budžeta za sledeću godinu u okviru kojih će značajna sredstva biti namenje agraru.

Foto: Zlatko Markovinović


Tagovi

Poljoprivreda Indjija Srem Ugovori Mehanizacija Jesenja setva Budžet Lokalne samouprave Agrarni budžet


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".