Norveški startup Foodeon predstavio je novi univerzalni koncept proizvodnje hrane nezavisan od lokalnih resursa i vremenskih uslova.
Možete li da zamislite proizvodnju hrane u ledenim uslovima hladne Norveške ili pustinjama Mongolije? Bez obzira na sposobnost Vaše mašte, norveški startup Foodeon pokrenuo je projekat realizacije koncepta proizvodnje hrane koji će biti nezavisan od geografske širine i dužine.
Na Novosadskom sajmu, u saradnji s kompanijom DunavNET, predstavnici tog koncepta prikazali su ideju zatvorenih, izolovanih proizvodnih blokova, dimenzija 33 x 12 metara i visine 6 metara u kojem u 22 modula proizvode hranu u hidroponskom konceptu.
"Količina hrane u Foodeon konceptu 100 puta je veća po jedinici površine od konvencionalne proizvodnje", rekao je na prezentaciji Bjorn Hojdal prvi čovek ove kompanije.
Potpuno bez prirodne svetlosti, s izolacijom građevine debljine 15 cm, Foodeon ostvaruje mogućnost proizvodnje i na hladnom severu Evrope, ali i u pustinjama Azije. Da je to tako, potvrđuje i zainteresovanost mongolskih vlasti koje žele da u svom okruženju ispitaju granice ovog koncepta.
U vremenima kada raste svetska populacija, mnoge zemlje žele da osiguraju i alternativne modele proizvodnje hrane, da bi obezbedili potpuni suverenitet i u najtežim uslovima. Ovaj koncept omogućava da se hrana proizvodi i u blizini mesta konzumacije, bez obzira na prirodne mogućnosti njegove okoline.
Proizvodnja u ciklusima tokom čitave godine, bez zemlje, hidroponski, s LED rasvetom zahteva samo ograničene količine vode (koja se pri tom reciklira unutar sistema) i priključak na električnu energiju i internet.
U potpuno kontrolisanim uslovima, ideja je da se klikom na upravljački sistem prilagode svi uslovi proizvodnje za određenu biljnu vrstu, na primer salatu ili jagodu. Foodeon će biti pokrenut u oblasti softvera sa online proizvodima novosadske kompanije DunavNet, a podršku u cloud okruženju im pružaju i globalni ICT igrači kao što su Microsoft, Google i Oracle. Njihove analize biće primenjene u budućem razvoju tog koncepta.
Ovaj futuristički pristup proizvodnji hrane otvara mnoga pitanja, ali i formira čitavo novo tržište hrane budućnosti. Ona je očigledno mnogo zanimljivija od onoga što danas možemo i da zamislimo.
Tagovi
Autor
Partner
Bulevar oslobođenja 127/13.sprat,
21000 Novi Sad,
Srbija
tel: +38121528493,
e-mail: agro@agronet.solutions
web: https://dunavnet.eu/