Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 05.08.2022. 07:30

"Fotonski nos" za prepoznavanje štetočina na usevima

Nova naučna dostignuća omogućila su istraživanja fotonske tehnologije koja upozorava na rano prisustvo štetočina.

Foto: Depositphoto/firefox
  • 72
  • 29
  • 0

Britanski istraživači s Univerziteta Aston, u saradnji s kolegama s Univerziteta Harper Adams, počeli su da razvijaju novi projekat razvoja "fotonskog nosa" za praćenje useva zbog prisutnosti štetočina i bolesti biljaka, izveštava Farming UK.

Radi se o tehnologiji koja koristi svetlost za praćenje zdravlja useva i koja bi mogla pomoći u smanjenju štete koje izazivaju insekti, kao i troškova zaštite.

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO svake godine izgubimo do 40 odsto roda. Na godišnjem nivou invazivni insekti svetsku ekonomiju koštaju 70 biliona dolara, a više od 220 biliona dolara su gubici zbog biljnih bolesti.

Istraživanje na jagodama

Usevi se tretiraju pesticidima, zbog velike osetljivosti jagode na lisne vaši. Usled uticaja na životnu sredinu i zahteva potrošača za organskim proizvodima, sve je veća potreba za pronalaženjem alternativa ili smanjenjem agrohemikalija.

Nova tehnologija će se prvo testirati na jagodama (Foto: Depositphoto/Izf)

Ovaj sektor u britanskoj ekonomiji je vredan 350 miliona funti i zbog toga su jagode prvi usev na kome će se testirati nova tehnologija koja će omogućiti rano upozorenje na prisustvo štetočina.

Nova tehnologija

"Većina elektronskih noseva koristi elektrohemijske senzore, koji imaju ozbiljne probleme s osetljivošću, efekte starenja senzora i nedostatak specifičnosti. Nameravamo da rešimo ovaj problem nadograđujući se na tehnologiju fotonike i sarađujući s naučnicima iz drugih disciplina", rekao je profesor Dejvid Veb s Aston instituta za fotonsku tehnologiju.

Testiranje se obavlja kao deo integrisanog upravljanja štetočinama IPM. Do sada su se sistemi za upozoravanje pokazali skupim i nepouzdanim, ali napredovanjem i nedavnim otkrićima u fotonskoj tehnologiji koja može analizirati niske nivoe isparljivih organskih spojeva koje emituju biljke, što ukazuje na njihovo zdravlje. Zajedno s opremom za mašinsko učenje, ovo će omogućiti primenu fotonskog elektronskog nosa sa veštačkom inteligencijom u komercijalnom okruženju. To će pomoći u smanjenju štete od insekata.


Tagovi

Lisne vaši Jagode Istraživanje Fotonska tehnologija Invazivni insekti


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ovako zrele šljive stenlej mirišu na dobru rakiju.