Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Francuska poljoprivreda
  • 07.01.2021. 07:30

Francuska beleži pad vrednosti poljoprivredne proizvodnje i smanjenje subvencija

Poljoprivrednici su dobili 4,5 odsto manje subvencija, a biljna i stočarska proizvodnja navode se kao glavni krivci za pad proizvodnje.

Foto: Depositphotos/ zhudifeng
  • 112
  • 17
  • 0

Prema francuskom zavodu za statistiku (INSEE) vrednost poljoprivredne proizvodnje pala drugi put za redom 2020. godine. Vrednost robe i usluga francuskih poljoprivrednika te je godine trebalo da dosegne 74,6 milijardi evra bez subvencija, a to je u odnosu na 2019. godinu, 2,1 odsto manje.

Bruto dodata vrednost će se verovatno smanjiti za 5,4 odsto u odnosu na godinu pre, odnosno pasti na 30,2 milijarde evra. Nadalje, očekuje se njeno smanjenje po samozaposlenom poljoprivredniku za 4,7 odsto, piše topagrar.

Smanjuju se subvencije proizvođačima

Prema INSEE-u, poljoprivrednici su prošle godine ukupno dobili oko 7,9 milijardi evra subvencija, što je 4,5 odsto manje nego godinu ranije. Biljna i stočarska proizvodnja navode se kao glavni krivci za pad.

Izlazna vrednost ratarske proizvodnje procenjuje se na 43,4 milijarde evra, što bi odgovaralo padu od 3,1 odsto. Prosečni rast cene od 1,6 odsto nije mogao da nadoknadi pad obima proizvodnje od 4,6 odsto.

Klimatski izazovi poput suše su tokom godine u uzgoju žitarica bili jasno uočljivi. Prema statističarima, vrednost proizvodnje žitarica pala je za 12,1 odsto na 9,5 milijardi evra, a glavni razlog je smanjenje žetve od 18,7 odsto, što je delimično nadoknađeno rastom cena za 8,1 odsto.

Još je u avgustu francusko ministarstvo poljoprivrede smanjilo svoju procenu žetve pšenice za 2020. godinu na 29,71 miliona tona, što je 25 odsto manje od prethodne godine. Posejano je manje površina, a analitičari su skrenuli pažnju na Nemačku rekavši da bi poboljšani uslovi u toj zemlji mogli da ograniče pad proizvodnje u EU.

Rast cena voća i povrća

I voćari su bili suočeni s klimatskim neprilikama, posebno zbog blage zime i mraza u proleće. To je rezultiralo smanjenjem proizvodnje za čak 9,3 odsto. Međutim, cene voća i povrća oporavile su se tokom pandemije virusa korona, a porasle su za oko 13 odsto. Ali, treba napomenuti da je pandemija imala suprotan učinak na tržište krompira, gde je zatvaranje ugostiteljskih objekata izazvao pad cena za čak 14 odsto.

Srpski krompir nema kupca, a u Francuskoj i Nemačkoj raste proizvodnja

INSEE privremeno procenjuje vrednost prošlogodišnje proizvodnje na završno 26,2 milijarde evra, što je za jedan odsto manje od prethodne godine.

Iako je zabeležen blagi porast proizvodnje od 0,4 odsto na mleku i jajima, očekuje se da će se izlazna vrednost stočarske proizvodnje smanjiti za ukupno 1,6 odsto i na kraju će iznositi 11 milijardi evra. To se smatra posledicom pada cena za 1,4 odsto. U sektoru živine, proizvodnja je porasla za 0,7 odsto, a cene za isto toliko. Vrednost te proizvodnje procenjuje se na 4,7 milijardi evra. Što se tiče mleka i ostalih mlečnih proizvoda, očekuje se smanjenje vrednosti proizvodnje za 0,7 odsto i to na 10,5 milijardi evra.


Tagovi

Francuska Poljoprivreda Proizvodnja Subvencije


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić