Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Herbicid
  • 17.02.2023. 15:00

Francuska ograničila upotrebu S-metolahlora. Očekuje se zabrana na evropskom nivou?

Ostaci ovog sredstva za zaštitu bilja koji se uglavnom koristi u uzgoju kukuruza, suncokreta, soje i repe, otkriveni su u koncentraciji koja prelazi dopuštene granice određene evropskim zakonima.

Foto: Depositphotos/maykal
  • 80
  • 5
  • 0

Francuska agencija za zdravlje i sigurnost ANSES ograničila je upotrebu sredstva za uništavanje korova, tačnije, aktivnu materiju S-metolahlor, koji je jedan od najraširenije korišćenih herbicida u toj zemlji, a proizvodi ga švajcarska "Syngenta". Odluka je doneta nakon što je utvrđeno prekomerno zagađenje podzemnih voda. 

Ostaci ovog sredstva za zaštitu bilja koji se uglavnom koristi u uzgoju kukuruza, suncokreta, soje i repe, otkriveni su u koncentraciji koja prelazi dopuštene granice određene evropskim zakonima, stoji u saopštenju ANSES-a.

Sumnja se da izaziva rak? 

U donošenju ove odluke su se vodili klasifikacijom Odbora za procenu rizika (RAC) Evropske agencije za hemikalije, a koja je u julu 2022. izrazila sumnju da S-metolahlor izaziva rak. 

Budući da zagađene podzemne vode predstavljaju rizik za kvalitet vodnih resursa generalno, odlučili su se za postupak povlačenja dozvole za glavna područja primene, navela je agencija u saopštenju.

"To će smanjiti zagađenje sredine navedenom materijom te će se podzemne vode postupno obnoviti", dodali su.

ANSES nije precizirao koja će "glavna područja primene" zabrana obuhvatiti. Već u 2021. snizio je dopuštenu količinu u uzgoju kukuruza, suncokreta, soje i sirka. 

Syngenta još uvek nije komentarisala ovu odluku, a u osvrtu na uredbu RAC-a izjavili su da se ne slažu sa klasifikacijom rizika.

Da li će biti dozvoljen u Evropi? 

Evropsko zakonodavstvo trenutno ispituje S-metolahlor budući da bi dozvola za njegovu primenu trebalo da bude produžena u ovoj godini. Zaključci Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) očekuju se narednih meseci.

Iako je Francuska samo ograničila primenu Syngentinog herbicida, grupa koja se zalaže za zabranu, Générations Futures, zadovoljna je odlukom ANSES-a, ali osuđuju sporost procesa evaluacije koji je doveo do ove odluke. Smatraju da će ovaj herbicid verovatno biti zabranjen na evropskom nivou. 

S-metolahlor izaziva zaustavljanje rasta klijanaca uskolisnih i manjeg broja jednogodišnjih širokolisnih korova. Najčešće se koristi kao zemljišni graminicid posle setve, a pre nicanja i u kombinacijama sa drugim aktivnim materijama. 


Tagovi

Générations Futures Herbicid Zabrana Zaštita bilja Zagađenje vode Ograničena upotreba S-metolahlor


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.