Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest poljoprivrednika
  • 29.07.2015. 08:30

Francuski farmeri protiv trgovinskih lanaca!

Poljoprivrednici u Francuskoj su na ivici bankrota. Oni se žale na eksploatacionu politiku trgovinskih lanaca koja ih je dovela u taj položaj. Faktori poput rušenja cene rada u susednim državama, promena prehrambenih navika, slabljenja potražnje iz Kine i sankcija Rusiji redom spuštaju cene govedine, svinjetine i mleka.

  • 766
  • 416
  • 0

Dobro organizovani protesti francuskih poljoprivrednika protiv pada cena hrane juče su dostigli vrhunac. Poljoprivrednici nastavljaju blokade puteva prema Španiji i Nemačkoj sprečavajući tako uvoz stranih roba. Dovedeni su, kako kažu, do ivice bankrota.

Ovaj visokoprofilisani protest francuskih poljoprivrednika, usmeren prvenstveno na nepravilnosti u prehrambenom lancu, izbio je pre gotovo nedelju dana. Poljoprivrednici se žale na eksploatacionu politiku trgovinskih lanaca i distributera prehrambenih proizvoda. Protestom je zatvoren i pristup turističkim lokacijama u celoj zemlji, a pažnja je usmerena na neke velike prodajne centre koji su ih doveli u taj položaj. Interesovanje javnosti je usmereno na nemoguće uslove proizvodnje mleka, mesa, voća i povrća. Otkupne cene svakog dana stvaraju sve veće gubitke, gazdinstva se gase, a zbog nemogućnosti otplate kredita su na ivici kolapsa. Njihovi dugovi su porasli za više od milion evra.

Veliki protest protiv pada cena

Francuska u poljoprivrednoj krizi!

Francuska vlada je u sredu objavila program hitne pomoći u iznosu 600 miliona evra, koji bi trebao da pomogne poljoprivrednicima u obliku poreskih olakšica i garancija za kredite. Međutim, poljoprivrednici time nisu zadovoljni.

Vodeći francuski poljoprivredni sindikat, koji ujedinjuje više od 320.000 članova (FNSEA), ne očekuje od Vlade kratkoročnu novčanu pomoć, već zahteva donošenje poštenih cena prehrambenih proizvoda.

Procenjuje se da je gotovo 10 % francuskih farmi (njih 22.000) na ivici bankrota zbog ukupnog zajedničkog duga od milijardu evra.

S druge strane, francuski ministar poljoprivrede obećao je nezavisnu istragu o sporazumu o postepenom povećanju cena mesa koji ipak nije zaživeo kroz velike trgovinske sisteme, a ni u mesnoj industriji. Mesu je u poslednjih mesec dana cena porasla za samo 7 centi, a sporazum predviđa da će cena nedeljno porasti za 5 centi. To je jedan od vodećih razloga protesta.

Stručnjaci smatraju da su razlozi pada cena poljoprivrednih proizvoda promenjene prehrambene navike, skroman izvoz, uglavnom u Aziju i ruski embargo na uvoz evropskih proizvoda. "Viškovi hrane koji proizlaze iz ruskog embarga po dampinškim cenama dolaze na francusko tržište i uništavaju francusku poljoprivredu", tvrde farmeri. U video prilogu pogledajte kako izgleda jedan dobro osmišljen protest.


Tagovi

Protest Nemačka Prehrambeni proizvodi Francuska Trgovački lanci Otkupne cene Pad cena Lidl Španjolska Uslovi proizvodnje Eksploatacija FNSEA Otplata kredita Program pomoći Jamstva za kredite Ruski embargo Blokirane ceste Porast cena mesa


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."