Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkupne cene
  • 21.07.2015. 16:00

Francuska u poljoprivrednoj krizi!

22-25 hiljada francuskih stočara na ivici je stečaja, a to bi predstavljalo gubitak od 40.000 neposrednih radnih mesta!

Foto: depositphotos.com,
  • 98
  • 3
  • 0

U Francuskoj se digla velika uzbuna oko poljoprivredne krize: U nedeljnom Le Figaro-u (19. juli 2015.) udarna vest na prvoj stranici je da predsednik države apeluje na velike trgovačke lance da dignu otkupne cene svinjskog i goveđeg mesa, i to obrazlaže visokim kvalitetom domaćih proizvoda. Domaćim potrošačima mora se razjasniti da se radi o kvalitetu i bezbednosti proizvoda.

"Dužnost je i grupnih ishrana kao što su npr. kantine u letovalištima, da kupuju francuske proizvode", ponavljao je predsednik tokom svoje posete jednom francuskom selu.

10 odsto stočara na ivici stečaja

Prethodno je francuski ministar poljoprivrede LeFol objavio da je 10%, odnosno 22-25.000, francuskih stočara na ivici stečaja, a to bi predstavljalo gubitak od 40.000 neposrednih zaposlenja. "U tekućoj krizi svako je, od potrošača do lokalnih političara, odgovoran da se francuskim proizvodima da prednost u kolektivnim prehranama. U junu su se interesenti (trgovački lanci) obavezali da će podići cene i proslediti dobit proizvođačima". Kao jedna od mera predviđa se široka primena logotipa Meso Francuske koji bi trebao navesti potrošače da plate malo više za domaći kvalitet.

Spas francuskog uzgoja

Na konferenciji o poljoprivredi u francuskom Senatu dogovarali su se hitni koraci za spas francuskog uzgoja, ali i koraci na kratke i duge staze, kao što su sigurniji ugovorni odnosi i smanjenje dugovanja poljoprivrednika. Sam predsednik Senata Larcher je pri tome insistirao na konkretnom i striktnom pridržavanju dogovora da se ublaži teško stanje.

Veliki protesti zbog malverzacija

Ministar LeFol je protiv gradnje farmi - fabrika jer one nisu konkurentnije, a i preko 2/3 Francuza se izjasnilo protiv takve proizvodnje. U Francuskoj je veliku pažnju privukao slučaj jednog dobra kome je bilo odobreno da drži 500 krava, ali se ono i udvostručilo - na hiljadu krava. To je izazvalo ne samo velike proteste seljaka nego i energične korake državnih vlasti koje zahtevaju hitan povratak stada na odobrenih 500 krava.

Tri mlekarska prerađivača prestala su da prave jogurte i mekane sireve od mleka s te farme pa je vlasnik prisiljen da prodaje svoje mleko - u Belgiju. U javnosti su se pojavile i pojedinosti o lošem izdržavanju krava. Nekih 300 njih šepa, umorne su i neuhranjene, imaju preduge papke i bolesna vimena.

Izvor: Le Figaro, Foto: depositphotos.com, @fotoember


Tagovi

Protesti Meso Konkurentnost Francuska Trgovački lanci Otkupne cene Svinjsko meso Goveđe meso Zaposlenje Poljoprivredna kriza Ugovorni odnosi Francuski stočari Farme fabrike Dugovanja Larcher LeFol

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao