Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018
  • 10.07.2018. 09:00

Francuski tim pojeo 400 kg ruskog sira! Zato pobeđuju?

Uvoz sira iz Evropske unije u Rusiju je zabranjen, pa je francuska reprezentacija "primorana" da jede Kolmogorovski sir, rusku verziju holandske gaude. Da li je sir ključ njihovog uspeha na Svetskom fudbalskom prvenstvu?

Foto: Wikimedia Commons/Кирилл Венедиктов 
  • 384
  • 18
  • 0

Ruski biznismen Oleg Sirota misli da zna zašto je francuska fudbalska reprezentacija tako jaka na Svetskom prvenstvu u fudbalu - zato jer ih on opskrbljuje enormnim količinama sira i jogurta, proizvodima svoje mlečne industrije. 

"Shvatio sam šta je tajna francuskog tima. Samo se "filuju" dobrim sirom, jedu i osvajaju", kaže simpatični Sirota, koji je hotelu u kojem boravi francuska reprezentacija isporučio 400 kilograma Kolmogorovskog sira (ruski naziv za holandsku gaudu) i desetine tegli jogurta

Sirom protiv Belgije 

Ekipa koja se brine o hrani francuskog tima ponela je tek malo hrane od kuće, jer, kako su rekli, znali su da će u Rusiji naći zadovoljavajuće prehrambene proizvode, uključujući i sir. I igrači su zadovoljni hranom u Rusiji, što je potvrdio i veznjak Nabil Fekir: "Hrana nije puno drugačija od onoga što imamo u Francuskoj."

Francuska proizvodi 250 vrsta sireva, 4,6 milijardi litara vina, a godišnje svaki Francuz pojede 90 kg mesa

Nakon što je Francuska sredila Argentinu, a onda i Urugvaj, čime je ušla u polufinale Mundijala u Rusiji, pravo pitanje je - ima li dovoljno ruskog sira da bi uspeli da dođu do finala? To ćemo saznati danas, od 20 sati, kada Francuska na stadionu "Krestovski" u Sankt Peterburgu igra sa Belgijom. 

Sankcije otvorile nišu ruskim proizvođačima

Vratimo se Olegu Siroti, koji je inače IT stručnjak, a svoju malu fabriku sira "Russky Parmezan" otvorio je 2015. godine, u mestu Dubrovskoje, zapadno od Moskve i samo dva kilometra od hotela u kojem su smešteni Francuzi. 

Sirota se na ovaj korak odlučio nakon što je Kremlj 2014. godine zabranio uvoz svežih mlečnih proizvoda, mesa, voća i povrća iz Evropske unije što je bio deo odmazde protiv sankcija sa zapada, nakon rata s Ukrajinom. Ova je odluka prisilila domaće proizvođače da ispune prazninu koju su popunjavali delikatesi poput francuskog "Camemberta" ili talijanskog parmezana. 

Biznismen Sirota priznaje da je zabrana uvoza zapravo pomogla njegovom poslovanju. "Možda nismo prvaci u fudbalu, ali smo šampioni protekcionizma", kaže Sirota.


Tagovi

Francuska reprezentacija Sir Francuski tim Oleg Sirota Kolmogorovski sir Russky Parmezan World Cup 2018


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.