Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 22.02.2018. 10:00

Fudbaler loptu zamenio poljoprivredom

Milan Maleš se 15 godina bavio fudbalom, a danas sa bratom Markom ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo. Smatra da se poljoprivreda isplati, a bavi se voćarstvom, stočarstvom i povrtarstvom.

  • 3.368
  • 165
  • 0

Milan Maleš (30) je mladi poljoprivrednik iz Crvenke, koji je fudbalsku loptu zamenio poljoprivredom. Gotovo 15 godina profesionalno posvećen sportu u FK Crvenka, shvatio je vremenom da od ljubavi ipak ne može da se živi. Okrenuo se voćarstvu, stočarstvu i povrtarstvu, nakon iskustva koje je stekao u firmi koja se bavi poljoprivredom.

"Uvek sam govorio sebi kako bih voleo da jednog dana radim za sebe, a ne za drugoga. Niko se u mojoj porodici nije bavio poljoprivredom, a ja sada, zajedno sa bratom Marko, imam registrovano poljoprivredno gazdinstvo. Uživam u ovom poslu, koji me opušta", kaže Milan. 

Dodaje da se opredelio na više delatnosti, jer je cena u svakoj proizvodnji "čas gore, čas dole", pa ukoliko nema zarade na jednom polju, na drugom ima.  Svaki dinar koji zarade, braća ulažu u neku od oblasti poljoprivrede kojima se bave.

Očekuju bolji rod maline

Glavna delatnost ovih mladića je malina, preciznije uzgoj sorte polana. Zasad se prostire na površini od 40 ari, na kojoj imaju 5.000 sadnica. Prošle godine su obavili prvu berbu, a zarade je bilo, jer su posao obavili porodično.

Malina
Maleši uzgajaju polanu

"Sada nam dolazi druga godina, gde se očekuje bolji rod, ali ako bude bila cena kao prošle godine, moci će samo tako, familijarno, da se bere. Maline prodajemo trgovcima, naravno  po manjoj ceni, jer država dozvoljava njima da na taj način zarađuju, umesto da nama proizvođačima ponude bolju cenu da budemo zadovoljniji", ističe Milan.

Stočarstvo: uzgoj svinja i kokošaka

Kada je reč o stočarstvu, braća uzgajaju svinje i kokoške. Tržište nalaze sami, a preradom mesa se ne bave. 

"Rasa svinja je nemački landras. Odlučio sam se za njih zato što se najviše gaje u Vojvodini, a krmače prase od 10 do 13 prasadi. Trenutno imam njih pet, koje već polako spremam za priplod. Gledaću da proširujem, jer su prasad isplativija od držanja tova. Njih prodajemo kada dostignu 25 kilograma", objašnjava Maleš.

Živinarstvo čini tov piladi i prodaja na malo. Imaju 300 komada piladi rase ros 308.

"Ova rasa je dobra i može da nosi težinu od 3,5 kg do četiri kilograma. Ima malo uginuća. Pilad uzimam jednodnevna i njih kupujem na proverenim farmama", dodaje ovaj mladi poljoprivrednik.

Tov piladi
Pilad kupuju na proverenim farmama

Beli luk se pokazao kao dobar

Maleši uzgajaju i povrće, odnosno beli luk. Pre dve godine posadili su 50 kilograma, za probu, a dobili su 350 kilograma.  Dobri rezultati omogućili su prodaju. Ove godine je količina povećana, pa su braća zasadila 100 kilograma belog luka. 

Poljoprivreda je isplativa

Milan ima želju da unapređuje svoju proizvodnju i da je širi. Smatra da je veliki problem nedostatak novca iz državnog budžeta, jer zbog nedovoljnih subvencija manje može da ulaže u dalju proizvodnju. Međutim, ne gubi pozitivan stav:

"Mladima bih poljoprivredu preproučio zbog osamostaljenja, jer čovek postaje sam svoj gazdа. Naravno, može fino da se zaradi. Ko god kaže da se poljoprivreda ne isplati, ne govori istinu".

Foto: Milan Maleš


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Tagovi

Milan Maleš Crvenka Tov piladi Prasad Polana Beli luk


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.