Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sombor
  • 26.04.2016. 15:00

Gakovački paori ponovo ulaze u državne njive

Somborski poljoprivrednici poručili da nastavljaju sa obradom spornih 300 hektara zemljišta u Gakovu, uprkos najavama o hapšenju.

  • 292
  • 13
  • 0

Poljoprivrednici iz okoline Sombora najavili su da će u narednim danima nastaviti da obrađuju spornih 300 hektara zemljišta u Gakovu, uprkos najavama da će ih policija opet uhapsiti.

Policija još uvek čuva zemljište

Poljoprivrednik Vladimir Skrobonja rekao je da su se uredno prijavili u lokalnoj samoupravi za obrađivanje državne zemlje, na osnovu zaključka Vlade Srbije koji im to omogućuje. Dodao je da će uprkos najavama iz policije, poljoprivrednici "ući u njive". "Imamo pravo da obrađujemo tu zemlju", poručio je Skrobonja. Takođe je naveo i da 300 hektara u Gakovu još čuva policija i da se čeka i odluka nadležnog suda kojom će se konačno razrešiti pravo na obrđivanje državne poljoprivredne zemlje. Skrobonja je izrazio nadu da će sud doneti "pravednu odluku".

Prethodno osuđeni na kaznu zatvora zbog remećenja mira

Paori iz Gakova ranije su iz protesta spavali na njivi oko mesec dana i čuvali je od uzurpatora, nakon čega su uhapšeni i osuđeni na kaznu zatvora zbog remećenja javnog reda i mira.

Apelacioni sud je takvu odluku poništio i vratio predmet na ponovno odlučivanje, a Prekršajni sud je paore u ponovljenom postupku osudio na istu kaznu. Poljoprivrednici su se žalili na novu presudu.

Vlada Srbije je 11. marta donela Zaključak kojim se lokalnim samoupravama preporučuje da omoguće poljoprivrednicima koji nelegalno obrađuju državno poljoprivredno zemljište da do 1. maja prijave površinu koju obrađuju i plate za nju prosečnu cenu zakupa.

Foto:bigstockphotos.com;budabar


Tagovi

Gakovo Hapšenje Policija Državno poljoprivredno zemljište Kazna zatvora Paori Vladimir Skrobonja