Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gas
  • 02.08.2022. 13:30

Gas za domaćinstva skuplji od septembra

Prema pisanju RTS-a, gas je poskupeo za devet odsto, a novi računi za domaćinstva stizaće od jeseni.

Foto: Depositphotos/Mehaniq
  • 213
  • 87
  • 0

Kod Srbijagasa kubni metar gasa je do sada koštao 32,28 dinara, a sada će ga građani plaćati 35,11 dinara bez PDV-a, piše RTS. Dakle poskupeo je za devet odsto.

Poslednje poskupljenje bilo je 2017. godine. Saglasnost za povećanje cena dala je pre mesec dana Agencija za energetiku.

Od jeseni drugačiji obračun

Međutim, kako se navodi na sajtu Agencije, 28. jula data je saglasnost na odluku o ceni električne energije za garantovano snabdevanje.

Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci), utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije za prodaju kupcima na garantovanom snabdevanju, iznosi bez poreza i taksi 8,144 din/kWh i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za 6,5 odsto.

Nova cena za garantovano snabdevanje primenjivaće se počev od 1. septembra.

Skladištenje gasa u Mađarskoj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u maju telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kada su dogovoreni glavni elementi novog gasnog sporazuma, prema kojem je formula koja se ranije koristitila ostala ista, što je, kako je Vučić tada rekao, veoma povoljno za Srbiju.

"Srbijagas" je u junu ove godine sa mađarskom kompanijom "MVM CEEnergy", potpisao sporazum na osnovu kojeg će Srbija moći da skladišti gas u Mađarskoj tokom zime.

Podsetimo, o predlogu Srbije Mađarskoj za čuvanje energenata bilo je reči još na otvaranju 89. Poljoprivrednog sajma Srbije u Novom Sadu.


Tagovi

Gas Poskupljenje Skladištenje gasa Agencija za energetiku


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...