Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrodizel
  • 24.02.2023. 09:30

Gde odlazi agrodizel kada nema poljoprivrednih radova?

Problem je nastao i pošto su mnogi koji imaju minimum poljoprivrednog zemljišta dobili agrarnu karticu iako nikada nisu obrađivali zemljište

Foto: Depositphoto/Drinkins+
  • 668
  • 166
  • 0

Udruženje naftnih kompanija Srbije uputilo je dopis ministarki poljoprivrede Jeleni Tanasković sa molbom da se što pre pristupi rešavanju pitanja buduće prodaje agrarnog dizela koji se od marta 2022. prodaje samo na pumpama Naftne industrije Srbije po subvencionisanim cenama, uz posebnu karticu, prenosi Politika.

Problem je nastao i pošto su mnogi koji imaju minimum poljoprivrednog zemljišta dobili agrarnu karticu iako nikada nisu obrađivali zemljište, već su karticu ili preprodali ili je ustupali nekom drugom da po povlašćenoj ceni kod NIS-a kupuje subvencionisani dizel. Zbog takve odluke gorivo završava u automobilima, preprodaje se s nešto većom cenom, ali ne koristi se za traktore.

U 2022. iz BiH uvezeno 867.000 kilograma sirove nafte

Inače, sirova nafta vađena iz istražnih bušotina na području opštine Šamac, na severu Bosne i Hercegovine, izvoziće se u Srbiju, u sistem kompanije NIS, u vlasništvu ruskog Gasproma, prenosi Danas.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH RSE je rečeno da je tokom 2022. godine u Srbiju izvezeno više od 867.000 kilograma sirove nafte, u vrednosti više od pola miliona evra, prenosi Danas. Preračunato u litre, proizvodi se oko milion litara sirove nafte.

Izvoz je nastavljen i ove godine, a prema podacima UIO BiH, od 1. januara do 15. februara u Srbiju je izvezeno blizu 86.000 kilograma sirove nafte.


Tagovi

Udruženje naftnih kompanija Srbije NIS Povlašćena cena Agrodizel Uvoz goriva


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva