Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 04.12.2023. 18:00

Gde se u EU proizvodi najviše žitarica, a gde mleka?

Samo ova dva proizvoda doprinose nešto manje od 30 odsto vrednosti ukupne poljoprivredne proizvodnje u EU.

Foto: Depositphotos/Sodel_Vladyslav
  • 78
  • 9
  • 0

Ključni poljoprivredni proizvodi u Evropskoj uniji su žitarice i mleko. Prema Evropskom zavodu za statistiku Eurostatu vrednost ukupne proizvodnje žitarica u EU iznosila je 64,4 milijarde evra u 2021., a mleka 58 milijardi evra.

Samo ova dva proizvoda doprinose nešto manje od 30 odsto vrednosti ukupne poljoprivredne proizvodnje.

Najviše žitarica u "Castilla y León"

Regija EU koja je proizvela žitarice s najvećom vrednošću u 2021. bila je "Castilla y Leon" u Španiji sa vrednošću 2,3 milijarde evra. Sledi je francuska regija "Centre-Val de Loire" sa 2,2 milijarde evra.

Svoje mesto među osam regija koje su proizvele preko milijardu evra u 2021. su četiri iz Francuske ("Champagne-Ardenne", "Pays-de-la-Loire", "Picardie" i "Poitou-Charentes"), dve iz Rumunije ("Sud-Est i Sud" - "Muntenia"), jedna u Litvaniji ("Vidurio ir vakaru Lietuvos regionas") i jedna u Španiji ("Aragón").

Poljoprivreda u pojedinim područjima bila je posebno orijentisana na žitarice, iako ona nisu najveća u proizvodnji useva te vrste. Vrednost je iznosila najmanje 40 odsto od vrednosti ukupne poljoprivredne proizvodnje u četiri regije. Tri su iz Bugarske: Severozapaden sa 53,7 odsto, Severen Tsentralen 47,6 i Severoiztočen sa 44,5 odsto. Jedna je u Francuskoj, "Île de France" sa 42,8 odsto.

Udeo vrednosti žitarica u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji se u 17 regija kretao između 30 i 40 odsto. Većinom su na istoku EU, u Bugarskoj jedna, kao i u Litvaniji, po dve u Rumuniji i Slovačkoj, tri u Češkoj, četiri u Mađarskoj. 

Najviše mleka proizvela Južna Irska

Najveću vrednost mleka u 2021. od 2,4 milijarde evra proizvela je Južna Irska. Slede je Bretanja u Francuskoj sa dve milijarde evra i Lombardija u Italiji sa 1,8 milijardi evra. Pet regija je proizvelo mleko u vrednosti od najmanje jedne milijarde evra: "Pays-de-la-Loire" i "Basse-Normandie" u Francuskoj, "Weser-Ems" i "Schleswig-Holstein" u Nemačkoj i Galicija u Španiji.

Mlekarstvo i proizvodnja mleka bili su ključni agrarni sektor u regijama koje ujedno nisu najveći proizvođači. U njih osam je udeo vrednosti proizvodnje mleka iznosio najmanje 40 odsto vrednosti ukupne poljoprivredne proizvodnje u 2021. To su pre svega "Friesland" u Holandiji sa 47,3 odsto, "Região Autónoma dos Açores" u Portugalu sa 46 te "Franche-Comté" u Francuskoj sa 45,6 odsto. Slede ih: Južni region u Irskoj sa 43,5 odsto, Salzburg i Vorarlberg u Austriji sa po 43,5 odsto, "Pohjois-ja Itä-Suomi" u Finskoj sa 42,7 i Kantabrija u Španiji 41,3 odsto.

U šest regija iz Nemačke, tri iz Holandije, dve iz Švedske i po jedna iz Austrije, Španije i Francuske je taj udeo iznosio između 30 i 40 odsto vrednosti ukupne poljoprivredne proizvodnje.


Tagovi

Eurostat Proizvodnja žitarica Žitarice Statistički podaci Žitarice u EU Mleko Mleko u EU Proizvodnja mleka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.