Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bregzit
  • 04.02.2020. 15:00
  • Gedhajm, Nemačka

Gedhajm, selo sa svega 78 stanovnika postalo novi centar Evropske unije

Iako su im se rugali da su seoska zabit, oni su od 1. februara zahvaljujući Bregzitu postali slavni. Gedhajm je novo geografsko središte Evropske unije.

Foto: Printscreen/Youtube/ed-media Messe Kameramann EB-Team Nürnberg München
  • 343
  • 15
  • 0

Malo nemačko selo Gedhajm (Gadheim) na severu Bavarske, postalo je novo geografsko središte Evropske unije. Iako su im se rugali da su seoska zabit, od 1. februara 2020. godine postali su slavni. Ovo malo selo broji svega 78 stanovnika, a nalazi se 80 km od Vesterngrunda (Westerngurnga) koji je titulu geografskog centra Evropske unije nosio od 2013. godine.

Bregzit je u tom malom selu razlog slavlja, a njegove tačne koordinate su 95 stepeni, 54 minute i 7 sekundi istočne geografske dužine (95°54'07'') i 49 stepena, 50 minuta i 35 sekundi severne geografske širine (49°50'35'').

Razvoj turističke destinacije

Odlazak Velike Britanije iz Evropske unije za ovo selo znači puno. Meštani pre svega vide velike mogućnosti za razvoj. Tvrde kako su idealni za otvaranje budućeg preduzetničkog inkubatora EU-a i spremni da prime i brojne međunarodne finansijske institucije. 

Gedhajm je toliko mali da nema načelnika ni predsednika mesnog odbora, a pripadaju obližnjem gradu Fajtshehajm (Veitshoechheimu), čiji gradonačelnik Juergen Goetz podstiče njihov razvoj. Nada se da će ovo mesto postati pravi turistički centar. "Ova će vest podstaknuti veća ulaganja u turizam na ovom području, koje ima jedan on najboljih vrtova iz razdoblja baroka i rokokoa u Nemačkoj i srednjovekovno mesto hodočašća".

Mesto gde se već vijori plava zastava sa žutim zvezdicama je u vlasništvu porodice Mihaela Keslera (Michaela Keβlera) kojima nije bilo teško odrediti tačan komad zemlje u koji treba zabosti zastavu. Planiraju postaviti i štand s kobasicama te tako privući turiste. 

Gradonačelnik Goetz kaže kako nameravaju da izgrade pešačku stazu kojom bi povezali Gedhajm s Vesterngrundom, ali imaju i druge planove. Svestan je da to neće trajati zauvek, ali za theguardian kaže: "Uživaćemo dok traje!", ističući kako se sve može promeniti ako se EU pridruže nove države članice. 

Centar EU bi se opet mogao pomeriti

Smatraju da bi im planove mogle pokvariti Škotska ili Srbija. Meštani ovog sela su već na Jutjubu postavili video kojim pozivaju Škote da se ne "razbacuju" najavama o novom referendumu za izjašnjavanje o nezavisnoti jer bi se u tom slučaju centar EU opet pomerio. Zanimljivo je da ih Makedonija i Bosna i Hercegovina uopšte ne zabrinjavaju.  

Do sada se zastava EU vijorila u Vesterngrundu koji je zahvaljujući Englezima ostao bez nje, a gradonačelnica tog mesta Brigit Heim (Brigitte Heim) je rekla: "Volela bih da je proširenje Unije bio razlog, a ovo je prvi put da se geografski centar EU pomera zbog njenog smanjenja". Od osnivanja EU, centar se nekoliko puta menjao zbog novih zemalja, pogotovo 2004. godine kada je u EU ušlo novih 10 zemalja članica. Međutim, ne pomera se iz Nemačke. 

Više o ovom malom selu i njihovim planovima pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Bregzit Gedhajm Centar EU Nemačka Seoski turizam


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer