• Ministarstvo poljoprivrede
  • 23.11.2018. 08:00

Geo Srbija - vidljivost parcela i kontrola subvencija

Digitalizacijom u poljoprivredi država može bolje da upravlja poljoprivrednim površinama, ali i da ima mogućnost kontrole trošenja podsticaja.

Foto: Geo Srbija / Print Screen
  • 3.226
  • 158
  • 0

Nova platforma Ministarstva poljoprivrede Geo Srbija daje mogućnost da svaka parcela postane vidljiva. Na taj način, digitalizacijom, država može bolje da upravlja upravljanja poljoprivrednim površinama, ali i da ima mogućnost kontrole trošenja podsticaja. Ovo je za Radio Novi Sad rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Dodao je da je zahvaljujući novoj platformi, u Vojvodini otkriveno 6.000 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta, koje do sada uopšte nije bilo evidentirano u sistemu:

"Platforma Geo Srbija dala je mogućnost, pošto postoje preklopljeni orto-foto snimci sa katastarskim podlogama, da se utvrdi koliko je državnog poljoprivrednog zemljišta i za svaku parcelu u državnoj svojini zna da li je obradiva ili ne i ko je njen zakupac. Znaće sei njena namena, da li je za ratarstvo, voćarstvo ili infrastrukturu. Na jednom mestu su uvezani i podaci od notara, ali i, na primer, vodoprivredni podaci, gde se vidi geomorfologija za svaku parcelu, gde se nalaze vode na tom području".

Svaki zainteresovan pojedinac može da pogleda svaku državnu parcelu 

Kako je naglasio, u Srbiji postoji 595.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, od čega je 80.000 hektara pašnjaka i utrina, a 515.000 hektara obradive poljoprivredne površine. "I tu ima mesta za 'čišćenje' podataka, jer postoje poljoprivredna zemljišta koja su na papiru obradiva, a u naravi to su trstici i neobrađeno zemljište, čak ima i šuma koje se vode kao obradivo poljoprivredno zemljište", kaže Nedimović.

Osnovna ideja Ministarstva je da svaki zainteresovan pojedinac može na portalu Geo Srbija u svakom trenutku da pogleda svaku državnu parcelu poljoprivrednog zemljišta.

"Na portalu će se nalaziti podaci o površini i zakupcu i visini zakupa. Dalja ideja je da na bazi toga napravimo 'knjigu polja'nparcela u državnoj svojini, kako se zemljište više ne bi devastiralo i kako bi se napravio plodored. Ono što se radi poslednjih desetak godina je bilo arčenje državnog poljoprivrednog zemljišta i arčenje državne svojine", istakao je Nedimović.

Mogućnosti za višegodišnji zakup zemljišta koje zainteresovani očiste i privedu nameni

Nedimović i je najavio uvođenje mogućnosti da zainteresovani dobijaju u višegodišnji zakup zemljište koje očiste i privedu nameni: "U ovom trenutku mi ćemo imati oko 300.000 hektara izdate zemlje u zakup. Razlika koja se pojavljuje do ukupnih površina državnog zemljišta su atarski putevi, kanali, trstici i zaraslo zamljište. Sada ćemo uvesti model da može i to da se čisti i da poljoprivrednici od toga imaju koristi. Država neće imati troška, a poljoprivrednici će imati obavezu da ulažu u nove zasade ili navodnjavanje".

Lakša kontrola davanja subvencija

Digitalizacija će pomoći i da se lakše kontroliše oblast davanja subvencije, jer se sada i bukvalno u svakom trenutku zna gde se šta radi na parcelama.

"Korak dalje je to što za svaku parcelu znamo njenu nadmorsku visinu i naspram toga će se određivati subvencije. Ranije je postojao pravilnik koji je nabrajao sela iznad 500 metara nadmorske visine koja dobijaju veće subvencije, iako su parcele na različitim nadmorskim visinama. Bilo je slučajeva da je centar sela na 600 metara, a parcele na nižoj visini, ali su dobijali podsticaje iako to nije bila pravedna dodela subvencija. Sada će se i to ispraviti", najavio je Branislav Nedimović.

Istakao je primer iz Arilja, gde je izvršena kontrola jednog proizvođača koji je konkurisao za sredstva u okviru IPARD programa. Prijavio je da ima tri hektara krompira, a putem GPS uređaja, utvrđeno je da ima 1,7 hektara krompira i 1,3 hektara šume. 


Izvori

RTV


Tagovi

Geo Srbija Branislav Nedimović Digitalizacija poljoprivrede Parcele Kontrola


Autorka

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi