Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba glifosata
  • 16.11.2022. 15:00

Glifosatu nije produženo odobrenje za još jednu godinu?

Države članice blokirale su odluku na Odboru za žalbe. Ali, Evropska komisija ipak će doneti odluku o odobrenju za još godinu dana.

Foto: Bigstock/Banprik
  • 220
  • 29
  • 0

Države članice Evropske unije blokirale su predlog Evropske komisije o produženju odobrenja za glifosat (ističe 15. decembra 2022., op.ur.), na još godinu dana, na Odboru za žalbe. Ali, izvršna vlast ipak će odobriti privremenu obnovu pre sredine decembra, prenosi Euractiv.

Kontroverzni glifosat je najrasprostranjeniji herbicid, a pitanje obnove prate burne rasprave, jer se pogledi razilaze kada je u pitanju njegov uticaj na zdravlje i životnu sredinu.

Agencija za bezbednost hrane EFSA najavila je da će nova procena aktivne materije biti gotova od polovine 2023. Predstavnici država članica će imati priliku da još jednom glasaju o budućnosti ovog sredstva, na osnovu zaključaka procene Evropske agencije za hemikalije ECHA i EFSA.

Izvršna vlast EU uložila je žalbu kada su u oktobru članice blokirale predlog Komisije na Stalnom komitetu Komisije EU za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje SCoPAFF. Propao je i drugi pokušaj, jer 15. novembra nije bilo većine za ponovno odobrenje.

"Komisija sada ima zakonsku obavezu da donese odluku pre isteka roka polovinom decembra", rekao je portparol EK. Potvrdio je da će izvršna vlast EU sada pristupiti usvajanju uredbe koja će produžiti period dozvole za godinu dana, odnosno do 15. decembra 2023. godine.

Kontroverzna materija

Organizacija PAN Europe pozvala je Komisiju da ne daje blanko ček za glifosat na još godinu dana. Predlažu hitnu zabranu, kako tvrde, štetnog pesticida, jer postoji dovoljno naučnih dokaza o neprihvatljivom riziku njegove upotrebe po ljudsko zdravlje i životnu sredinu.

"Glasanje je snažan signal Evropskoj komisiji da moramo jednom zauvek ukinuti glifosat", rekao je Džerdželi Simon iz PAN Europe. Dodao je da bi EK trebalo da sasluša građane koji su zahtevali kako njegovo, tako i ukidanje štetnih pesticida i predložiti zabranu herbicida.

S druge strane, predstavnici industrije se bore za ponovno odobrenje materije. U "Glyphosate Renewal Group GRG" uvereni su da će ono biti produženo kako bi se agencijama EU ostavilo dovoljno vremena da sprovedu tekuće naučne evaluacije.

Kod ovog je herbicida sporno to da li se može klasifikovati kao kancerogen. Međunarodna agencija Svetske zdravstvene organizacije za istraživanje raka IARC ocenila ga je verovatno kancerogenim, dok je Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu FAO zaključila da je mala verovatnoća kada je u pitanju kancerogeni rizik za ljude kada ga konzumiraju kroz ishranu.


Tagovi

Glifosat Herbicid Evropska komisija Odobrenje glifosata PAN Europe


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.