• GlobalGAP
  • 31.10.2015. 11:30

GlobalGAP postaje sve češći zahtev trgovaca

Ovaj međunarodni standard sve je češći pojam kod proizvođača voća i povrća.

Foto: globalgap.org
  • 132
  • 6
  • 0

GlobalGAP je međunarodno priznati set poljoprivrednih standarda koji se odnose na oblast dobre poljoprivredne prakse (Good Agricultural Practices = GAP).

Primenom standarda koje propisuje taj sertifikat, osigurava se zdravstvena ispravnost i bezbednost proizvoda uz stalnu brigu o zdravlju i bezbednosti zaposlenih, dobrobiti životinja, te očuvanju životne sredine. Ovaj set pravila stavlja proizvođače u zahtevan položaj u smislu organizacije proizvodnje, ali zato pruža dodatne mogućnosti na tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Trgovci se ograđuju od odgovornosti

Za krajnje potrošače i trgovce, GlobalGAP sertifikat je potvrda da je hrana na policama u prodavnicama na prihvatljivom nivou sigurnosti i kvaliteta. Upravo sa željom da odgovornost za kvalitet robe u što većoj meri prebace na proizvođača, sve više trgovaca danas zahteva robu sa tim sertifikatom.

Kakvo je stanje kada je reč o broju proizvođača u našim krajevima, proverili smo u sedištu GlobalGAP-a u Nemačkoj.

Najviše proizvođača u segmentu biljne proizvodnje

U regionu je trenutno aktivno više od 570 sertifikovanih proizvođača. Oni su prošli postupak standardizacije i provere koji su sprovela ovlašćena sertifikaciona tela - BureauVeritas, TUV Nord i AgroManagement (DQS i Cardinal Prodcom SRL).

Prikaz broja proizvođača u okruženju

RB.

Država

Biljna proizvodnja

Animalna proizvodnja

Akvakultura

Ukupno

1.

Srbija

270

2

0

272

2.

Bosna i Hercegovina

163

0

0

163

3.

Hrvatska

136

3

1

140

Prema broju sertifikata u regionu najviše proizvođača bavi se biljnom proizvodnjom (više od 95 %), a svega nekoliko je u stočarskoj proizvodnji. Većina sertifikovanih domaćih proizvođača odlučila se za tu standardizaciju zbog izvoznih mogućnosti, a kada će domaći trgovci postaviti taj standard kao obvezu za otkup proizvoda, ostaje da se vidi.

Foto: globalgap.org


Tagovi

Dobra poljoprivredna praksa GlobalGAP Očuvanje okoliša Standardi proizvodnje GlobalGAP sertifikat Zdravstvena bezbednost Good Agricultural Practices


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.