Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kolekcija semena
  • 19.02.2022. 15:00
  • Svalbard, Norveška

Globalni trezor semena primio nova - čuva ga od rata, bolesti i drugih katastrofa

Međunarodni centar za poljoprivredna istraživanja u sušnim područjima, koji je zbog rata u Siriji svoje sedište u Alepu 2012. premestio u Bejrut, deponovaće oko 8.000 uzoraka u Svalbard Global Seed Vault.

Foto: Facebook/SvalbardGlobalSeedVault
  • 85
  • 20
  • 0

Svalbard Global Seed Vault je trezor semenskog materijala izgrađen na obronku arktičke planine na ostrvu Spitsbergen, na pola puta između kopnene Norveške i Severnog pola. Njegova namena je čuvanje semena iz celog sveta od rata, bolesti i drugih katastrofa.

Objekat je izgrađen tako da je gotovo neuništiv, a otvara se samo nekoliko puta godišnje, kako bi se ograničila izloženost pohranjenog materijala spoljnom svetu. Ovog meseca su banke gena iz Sudana, Ugande, Novog Zelanda, Nemačke i Libana deponovale svoja semena, uključujući proso, sirak i pšenicu, kao rezervne kopije vlastitih kolekcija.

Međunarodni centar za poljoprivredna istraživanja u sušnim područjima (ICARDA), koji je zbog rata u Siriji svoje sedište u Alepu 2012. premestio u Bejrut, deponovaće oko 8.000 uzoraka. Prvo povlačenje semena iz trezora od strane te organizacije bilo je 2015. godine kada su zamenili kolekciju oštećenu ratom, a zatim još dva puta, 2017. i 2019. godine kako bi obnovili vlastite kolekcije, koje se sada drže u Libanu i Maroku.

Trezor retko otvara svoja vrata

"Činjenica da je zbirka semena uništena u Siriji tokom građanskog rata sistematski obnavljana, pokazuje da trezor funkcioniše kao osiguranje za trenutnu i buduću snabdevenost i sigurnost lokalne hrane", rekla je En Bit Tvinerajm, norveška ministarka međunarodnog razvoja.

U njemu se nalazi preko 1,1 milion uzoraka od skoro 6.000 biljnih vrsta iz 89 banaka semena širom sveta. Ovu kolekciju za razvoj novih sorti useva koriste oplemenjivači biljaka.

Treba istaknuti da stručnjaci UN-a ističu da 40 odsto kalorija u ishrani ljudi dobijamo iz kukuruza, pšenice i pirinča. To su tri glavne kulture koje uzgajamo što nas čini ranjivima po pitanju proizvodnje hrane ako klimatske promene dovedu do manjih prinosa. 


Tagovi

Svalbard Global Seed Vault Seme Kolekcija semena Trezor Banka semena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.